"Živim život bez nasilja" u Maloj Subotici

Foto: PU međimurska

Interaktivnom radionicom, danas 28. travnja u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca - Mala Subotica nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima - svih oblika nasilja.

Nastavak je to nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg su u studenom 2010. godine pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP u Republici Hrvatskoj, a provođenju preventivnih aktivnosti priključilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U suradnji s nevladinom udrugom „Status M“ iz Zagreba u prostorijama OŠ Tomaša Goričanca održana je interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji. Marina Matulic-Horvat iz Policijske uprave međimurske i Alen Nikolaus iz „Status M-a“, učenicima sedmih razreda prenijeli su vlastita iskustva, sveprisutne problematike nasilja u društvu. Upoznali su ih sa zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i potrebom prijavljivanja svih oblika nasilja nadležnim institucijama. Ovakvim predavanjima poticajno se djeluje na najmlađu populaciju s namjerom stvaranja pozitivnih stavova o potrebi izgradnje društva s nultom stopom tolerancije na nasilje. Učenici su se aktivno uključivali u otvorene rasprave te pritom iznosili svoje stavove o nasilju.

Nakon radionice u Domu kulture održan je umjetničko-edukativni program na kojem su uzvanici i osnovnoškolci prisustvovali kazališnoj predstavi u režiji istaknutog bosanskohercegovačkog glumca i redatelja, Zijaha Sokolovića „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“, koja je dio THE/ARTO projekta. Interaktivna predstava razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu i na efektan, ali i edukativan način gledatelj spoznaje sve o jednom od najvećih društvenih problema. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, Dunjom Fajdić i Markom Makovičićem učenici su usvojili osnovna znanja o nasilju te su pritom potaknuti na promišljanje o njegovim razornim posljedicama.  

U glazbenom dijelu programa pod geslom „Glazbom protiv nasilja“ nastupili su pijanist Matija Dedić i grupa Apokalipso te učenik osmog razreda OŠ Tomaša Goričanca, Franjo Križaić koji je na pijaninu izveo skladu Edvarda Griega, „Kobold“. Mladima je kroz glazbu i pjesmu ponuđena opcija kvalitetnijeg načina korištenja slobodnog vremena. Time ih se dodatno potiče na stvaranje životnih stavova koji su u skladu s pozitivnim vrijednostima društva u kojem žive.

Na kraju, publici se predstavila i ovogodišnja sudionica Lidrana, 13-godišnja Severina Lajtman, inače učenica šestog razreda škole domaćina. Njena nadahnuta interpretacija pjesme Ivice Jembriha Cobovičkog, „Dotepenec“ oduševila je publiku.

Kroz program, publiku je vodio razdragani i uigrani tandem voditelja, Zlatan Zuhrić - Zuhra, poznati glumac, komičar i televizijski voditelj te Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Tijekom svibnja, u sklopu ovih aktivnosti u OŠ Tomaša Goričanca održat će se i interaktivna parlaonica. Temeljem prethodno stečenih znanja i prikupljenih informacija učenici sedmih razreda daju osobni osvrt i svoja razmišljanja o pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Kroz tematska usmjerenja, organizacijom parlaonice, kviza, debate, natjecanja za najbolji tematski likovni, dramski, scenski, literarni, stručni ili drugi rad, ova komponenta predviđa aktivan angažman učenika kako bi razumjeli pojam društveno odgovornog  ponašanja. Na taj način potiče ih se na davanje osobnog doprinosa (doprinos pojedinca) u stvaranju sretnijeg i sigurnijeg okruženja.



Stranica