Proslavljen Dan policijske kapelanije "Sveti Franjo Asiški“

U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa svečanim euharistijskim slavljem obilježena šesta obljetnica osnutka Policijske kapelanije „Sveti Franjo Asiški“ i svetkovina sv. Franje Asiškog.

Foto: PU međimurska

U petak, 4. listopada 2019. godine na blagdan sv. Franje Asiškog u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa svečanim euharistijskim slavljem obilježena je šesta obljetnica osnutka Policijske kapelanije "Sveti Franjo Asiški“, za područje Policijske uprave međimurske i svetkovina sv. Franje Asiškog.
               
Policijska kapelanija "Sv. Franjo Asiški“, osnovana je 10. svibnja 2013. godine Dekretom o uspostavi policijske kapelanije vojnog biskupa u Republike Hrvatske, mons. Juraja Jezerinca, a svečano otvaranje kapelanije upriličeno je upravo na dan kada se slavi njezin zaštitnik Sveti Franjo Asiški.
               
Na misnom slavlju nazočio je načelnik Policijske uprave međimurske, Ivan Sokač sa svojim najbližim suradnicima, zaposlenici Policijske uprave, članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca Međimurske županije te mnogobrojni vjernici.
               
Svečano misno slavlje u zajedništvu s međimurskim svećenicima i policijskim kapelanima susjednih Policijskih kapelanija vodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, uz  suslavlje  gvardijana fra Željka Železnjaka i policijskog kapelana Policijske kapelanije "Sveti Franjo Asiški“, vlč. Vjekoslava Vidačeka.
               
Pozdravljajući okupljene, domaći župnik i gvardijan fra Železnjak zahvalio se vojnom ordinariju mons. Jure Bogdanu na njegovom dolasku. Naglasio je kako su se okupili da bi proslavili svetkovinu sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda te da bi obilježili šestu obljetnicu rada Policijske kapelanije za Policijsku upravu međimursku, koja je stavljena pod zaštitu upravo svetog Franje.
               
Vojni ordinarij  mons. Jure Bogdan, svim je djelatnicima Policijske uprave međimurske čestitao obljetnicu osnutka Policijske kapelanije te zahvalio gvardijanu na gostoprimstvu. Istaknuo je važnost i težinu policijskog posla te kako mnogobrojni turisti koji ulaze u našu domovinu, prvi susret imaju upravo s policijom.

Također, u svom obračanju istaknuo je kako se u suvremenom svijetu sve više teži materijnom blagostanju, a duhovnost i ljudskost se zanemaruje, potiskuje se u drugi plan. Stoga je izrazito važno da se svi kao vjernici ugledamo na sv. Franju i budemo ponizni, skromni, dostojni života kojeg živimo.U konačnici naša vjera bit će sigurno nagrađena u vječnosti kod našeg Spasitelja, Isusa Krista!
 
Nakon mise u prostorijama Katoličkog doma u organizaciji Policijske kapelanije i Policijske uprave međimurske nastavljeno je zajedničko druženje članova obitelji poginulih i nestalih međimurskih policajaca i djelatnike Policijske uprave.   

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica