Tijekom sezone grijanja često zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala, što za posljedicu ima velike materijalne štete, ali i ugrožavanje ljudskih života
Foto: Ilustracija
Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.
Zbog toga savjetujemo vam sljedeće:
• ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
• prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
• očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
• provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
• tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
• plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
• ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.
Obavezno pozovite dimnjačara:
• ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',
• kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
• ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,
• ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.
Samo ispravno izveden sistem grijanja je onaj kojime se može koristiti na siguran i pouzdan način.
Priopćenja |
Društvo i zajednica