Obilježena 18. godišnjica tragične pogibije policijskog službenika Željka Murka

Obavljajući častan policijski posao na današnji dan prije 18 godina, nažalost izgubio je život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću

Foto: PU međimurska

Danas, 12. veljače 2021. godine svečano je obilježena godišnjica tragične pogibije policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost izgubio život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću.

Željko Murk rođen je 4. veljače 1970. u Čakovcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Mihovljanu i Čakovcu. U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske zaposlio se 13. ožujka 1991. u tadašnjoj Stanici policije Čakovec. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljom „Oluja“.

Prihvaćanjem policijskog poziva prisegnuo je da će u svakoj zgodi, pa i u slučaju vlastite pogibelji čuvati živote, osobnu sigurnost i imovinu svih stanovnika hrvatske. da će savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi, čuvati službenu tajnu, poštivati prava čovjeka i štiti dostojanstvo svake osobe.

Tragične srijede prije osamnaest godina zajedno s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je netom prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka.        

Kao i prijašnjih godina, jučer, 11. veljače u jutarnjim satima uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika, nedaleko cestovnog mosta preko rijeke Drave kod Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Danas, na gradskom groblju u Čakovcu, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata - Ogranka Mihovljan i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske te članovi obitelji. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Molitve kod Željkovog groba te ispred Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu vodio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa, Josip Župan.

Ove godine zbog poštivanja epidemioloških preporuka i mjera za suzbijanje širenja zarazne bolesti COVID-19, nije održan komemorativni skup u Društvenom domu u Mihovljanu.
 
DRAGI ŽELJKO, S PONOSOM ČUVAMO USPOMENU NA TEBE!


Priopćenja | Društvo i zajednica