Čakovec - kriptirani podaci na računalu koje se koristi u restoranu i kafiću

Kriptiranjem oštećeni su pohranjeni podaci na računalu, odnosno onemogućen je pristup tim podacima te je time trgovačko društvo iz Čakovca oštećeno za nekoliko tisuća kuna

Foto: Ilustracija

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja računalnih podataka, policijski službenici PU međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od 40-godišnjeg direktora trgovačkog društva iz Čakovca. Prema trenutno prikupljenim saznanjima proizlazi kako je u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, kriptirano računalo koje se koristi kao registar blagajna u restoranu i kafiću, vlasništvo spomenutog trgovačkog društva. Tom prilikom oštećeni su pohranjeni podaci na računalu, odnosno onemogućen je pristup tim podacima. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.  Kriminalističko istraživanje se nastavlja.
 
Računalna sigurnost u današnje je doba vrlo važan dio informatičke pismenosti i što više ljudi pokaže interes za stjecanjem takve vrste znanja, to je veća vjerojatnost da će informacijsko komunikacijske tehnologije početi ispunjavati svoj puni smisao.

Budući da MUP svakodnevno zaprima e-mail upite građana vezano za ovu aktualnu temu, a u suradnji s carnet-om, predlažemo vam da, ukoliko ste zainteresirani naučiti kako se zaštititi u domeni interneta, odnosno gdje pronaći korisne informacije kako se obraniti od virtualnih, ali nevjerojatno moćnih internetskih zlonamjernika i napasnika, gdje pronaći razne informacije o njima te, također vrlo bitno, kome se obratiti za pomoć, otvorite sljedeći link: http://www.carnet.hr/tematski/sigurnost/.

Naime, hrvatska akademska i istraživačka mreža – carnet počela je u sklopu svog WEB sjedišta objavljivati tematske brojeve posvećene aktualnostima u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Riječ je o "tromjesečniku", koji za cilj ima o određenoj temi informirati i educirati širu javnost, na razumljiv način.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon