Poštujte naše znakove

Od ponedjeljka, 5. rujna u prometu na međimurskim cestama ravnopravno će sudjelovati i 1116 učenika prvih razreda osnovnih škola, koji zbog svojih godina, razigranosti i impulzivnosti trebaju punu, aktivnu pažnju svih nas

Foto: MUP

U ponedjeljak, 5. rujna diljem Hrvatske u osnovnoškolske će klupe po prvi puta sjesti oko 36 tisuća prvašića, a na našim prometnicama započeti svoje samostalno sudjelovanje u prometu!
 
Živahni i uzbuđeni, kako i priliči početku tog važnog razdoblja, pozorno će upijati mnogobrojne novosti koje ih očekuju, što je pravi trenutak za usmjeravanje njihove pažnje i na vrlo bitan faktor sigurnosti u svemu tome, a posebice prometne sigurnosti.

Stoga s prvim danima nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju "Poštujte naše znakove", s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti. Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.


Aktivnosti policije prije početka školske godine

Kao dio akcije, policija je već s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, kako bi se na vrijeme uklonili i popravili eventualno uočeni nedostaci.  Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama. 
 

Za vrijeme trajanja akcije

Osim što će djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, policijski službenici sudjelovat će i na prvom roditeljskom sastanku te roditeljima prenijeti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog mjeseca rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.
 
Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.
 
Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.
 
Već uobičajeno, za trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a što najviše veseli osnovnoškolce, tamo gdje su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i školske prometne jedinice. Zadaća prometnih jedinica je da u vrijeme dolaska i odlaska djece u/iz škole upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače na nepropisno parkirana vozila.
 
Budući da se podjednako vodi računa o svim vidovima prometa, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.
 

Što kažu brojčani pokazatelji od početka akcije – pozitivni pomaci

Primjera radi, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. desetero, dok ih je 2016. smrtno stradalo dvoje, a 2018. i 2020. po troje. Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija.

Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije "Poštujte naše znakove". 

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo petero djece, dok prošle godine u istom razdoblju stradalo njih šestero. Smanjen je broj teško ozlijeđene djece za 3,3%, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.


Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu

  • nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,
  • vidno polje im je ograničeno,
  • zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,
  • sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,
  • nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,
  • zbog zaigranosti, često reagiraju impulzivno,
  • nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.


Savjeti roditeljima

  • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
  • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
  • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete,
  • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
  • vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
  • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,
  • ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
  • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
  • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
  • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
  • vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
  • ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
  • neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
  • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
  • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.


Savjeti vozačima

  • podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
  • ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
  • povećajte pozornost u blizini škola,
  • vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
  • poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
  • zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste.


Savjeti djeci

  • za kretanje koristite samo nogostup,
  • cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,
  • na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
  • obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
  • ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu. 


Aktivnosti Policijske uprave međimurske povodom početka nove školske godine


Kako bi se prvenstveno zaštitila djeca, kao jedni od najranjivijih sudionika u cestovnom prometu, tijekom rujna i listopada međimurska policija pojačano će nadzirati i regulirati promet na prilaznim cestama, ulica i raskrižjima u blizini škola. U spomenute aktivnosti policije uključivat će se i prometni redari Grada Čakovca. Ujedno, tijekom početka školske godine pojačano će se nadzirati autobusi koji prevoze djecu.

Nadalje, u svim prvim razredima osnovnih škola na području naše Županije provest će se edukativna predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama. Nakon predavanja, svi prvašići (1116) primit će promotivne materijale Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Prilikom posjeta školama, ravnatelji, učitelji te učenici dodatno će se upoznati s mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa („Prometna učilica“).

U sklopu preventivne akcije „Sigurno i vješto u prometu“ za ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine od 9 do 12 sati na čakovečkom Trgu Republike predviđeno je postavljanje prigodnog poligona za osposobljavanje pješaka i biciklista, namijenjenog prvoškolcima s područja grada Čakovca. Policijski službenici, najprije će održati predavanje o sigurnom kretanju prometnicama, nakon čega će djeca stečena teorijska znanja primijeniti u praksi. Potporu ovoj preventivnoj aktivnosti pružio je Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Grad Čakovec i Autoklub Čakovec.

Koristimo prigodu da svim sudionicima u cestovnom prometu uputimo apel o pojačanoj opreznosti u prometu tijekom početka školske godine te na striktno poštivanje prometnih pravila i propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića. Svakako, potrebno je više strpljenja i razumijevanja prema "đacima prvacima", kako bi njihovo prvo sudjelovanje u prometu bilo što sigurnije, kako za njih tako i za njihove roditelje. Ujedno pozivam roditelje da svojim primjerom ukažu djeci na potrebu poštivanja prometnih pravila i propisa.
 
U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima i učiteljima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu, uz sigurno i sretno sudjelovanje u prometu.
 

Najave | Odgoj i obrazovanje