Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti

Operativno komunikacijski centar Policijske uprave međimurske zaprimio je 11. srpnja oko 15. 04 sati dojavu muške osobe rođene 1964. godine iz Pribislavca da ga napada muška osoba rođena 1981. godine, također iz Pribislavca iz Livadarske ulice.

Operativno komunikacijski centar Policijske uprave međimurske zaprimio je 11. srpnja oko 15. 04 sati dojavu muške osobe rođene 1964. godine iz Pribislavca da ga napada muška osoba rođena 1981. godine, također iz Pribislavca iz Livadarske ulice.
Na mjesto događaja izašla je ophodnja Policijske postaje Čakovec, te je utvrdila da je 11. srpnja, oko 15 sati u Pribislavcu u Livadarskoj ulici javni red i mir na naročito drzak način narušavao muškarac rođen 1981. godine iz Pribislavca, koji je pod utjecajem alkohola u količini od 2,46 g/kg, došao u dvorište muške osobe rođene 1964. godine iz Pribislavca, te je bez povoda počeo vikati i galamiti, bacati kamenje u pravcu istog, a nakon toga ga je pokušao udariti metalnim predmetom (uložak cilindrične brave), ali se isti odmaknuo. Počinitelj je napustio mjesto događaja, te je od strane policijskih službenika pronađen u Livadarskoj ulici gdje je nastavio sa narušavanjem javnog reda i mira. Isti je prilikom obavljanja obavijesnog razgovora u rukama držao dijete starosti od 2 do 3 godine, te je psihički vidno uzrujan počeo stiskati dijete koje je držao u naručju tako da je isto počelo plakati, a istovremeno je nogom udario u policijsko službeno vozilo marke "Škoda octavia" registarske oznake 210-134.
U cilju sprječavanja ozljeđivanja djeteta, daljnjeg oštećenja vozila te svladavanja otpora počinitelja, policijski službenik primijenio je sredstva prisile "tjelesnu snagu" dok je policijska službenica koja je bila u ophodnji izdala nekoliko naredbi počinitelju da pusti dijete, na što se počinitelj oglušio i nastavio sa pružanjem otpora. Nakon što je savladan otpor, počinitelju su na jednu ruku stavljena "sredstva za vezivanje" dok je u drugoj ruci i dalje držao dijete. U tom trenutku policijskom službeniku je s leđa prišla počiniteljeva majka rođena 1966. godine iz Pribislavca koja je htjela policijskog službenika udariti sa lopatom, ali je u tome spriječena od strane policijske službenice.
Tijekom događaja u dvorište je ušla veća grupa sumještana iz naselja u Livadarskoj ulici u namjeri da napadne policijske službenike zbog čega su isti sa počiniteljem ušli u njegovu kolibu, gdje mu je iz naručja oduzeto dijete koje je do tada stiskao u rukama. Grupa sumještana je slijedila policijske službenike do kolibe i iste gađala raznim predmetima. U međuvremenu na mjesto događaja stiglo je više policijskih službenika po kojima je počinitelj rođen 1981. godine doveden u prostorije Policijske postaje Čakovec. Prilikom opisanog događaja policijski službenici zadobili su lake tjelesne ozljede u vidu natučenja pa im je liječnička pomoć pružena u Županijskoj bolnici Čakovec, dok počinitelj nije zadobio nikakve ozljede niti se žalio na postupanje policije.
Na službenom vozilu policije nastala je šteta razbijanjem stražnjeg stakla i puknuća prednjeg vjetrobranskog stakla, a materijalna šteta utvrditi će se naknadno.
U prostorije Policijske postaje Čakovec privedena je majka počinitelja, ženska osoba rođena 1966. godine, zajedno sa svoje dvoje djece rođene 1998. i 1996. godine zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo "Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti".
Protiv muške osobe rođene 1981. godine iz Pribislavca slijedi podnošenje optužnog prijedloga iz domene Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog počinjenog prekršaja "Naročito drsko ponašanje".
Protiv njegove majke, ženske osobe rođene 1966. godine, slijedi podnošenje kaznene prijave zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo "Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti" i optužnog prijedloga zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira "Naročito drsko ponašanje" i "Vrijeđanje i omalovažavanje ovlaštene službene osobe".
Protiv maloljetnih muških osoba, sumještana rođenih 1996. i 1995. godine, iz Pribislavca slijedi posebno izvješće ODO-u za mladež u Čakovcu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo "Uništenje i oštećenje tuđe stvari", jer su kamenom razbili zadnje i oštetili prednje vjetrobransko staklo na službenom vozilu.
Policijski izvidi u cilju utvrđivanja eventualno drugih učesnika u događaju su u tijeku.
 


Stranica