Krijumčarenje ptica preko državne granice

Na granični prijelaz Goričan II, 14. rujna u 13.15 sati, kao ulazni putnici u Republiku Hrvatsku, osobnim vozilom marke "Opel astra" talijanskih registarskih oznaka CX432BV, graničnoj kontroli pristupili su državljani Republike Italije muške osobe rođene 1930. i 1937. godine. U suradnji sa službenikom carine izvršen je pregled vozila kojom prilikom je u prtljažnom prostoru, u kartonskoj kutiji, pronađeno 27 komada ptica gugutki i 9 komada divljih zečeva.

Na granični prijelaz Goričan II, 14. rujna u 13.15 sati, kao ulazni putnici u Republiku Hrvatsku, osobnim vozilom marke "Opel astra" talijanskih registarskih oznaka CX432BV, graničnoj kontroli pristupili su državljani Republike Italije muške osobe rođene 1930. i 1937. godine.
U suradnji sa službenikom carine izvršen je pregled vozila kojom prilikom je u prtljažnom prostoru, u kartonskoj kutiji, pronađeno 27 komada ptica gugutki i 9 komada divljih zečeva.
Na mjesto događaja izašao je viši inspektor zaštite prirode iz Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode Varaždin, koji je utvrdio da se gugutke, latinskog imena "streptopelia decaocto" vode kao zaštićene ptice, te je protiv talijanskog državljanina rođenog 1930. godine podnesen prekršajni nalog kojim se istom izriče novčana kazna u iznosu od 7 tisuća kuna, dok je po službenicima carine protiv istog podnesen optužni prijedlog poradi počinjenog prekršaja iz članka 240 Carinskog zakona.
Sprovedenim prekršajnim postupkom u Carinarnici Varaždin isti je kažnjen još i novčanom kaznom u iznosu od 4 850 kuna, što je odmah i platio, nakon čega su se oba državljana Italije vratila u Republiku Mađarsku.


Stranica