U prometnoj nesreći teško ozlijeđen maloljetni pješak

Protiv 60-godišnjeg vozača osobnog automobila zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnijet će se kaznena prijava

Foto: Ilustracija

Zaprimljenom prijavom ozljeda Županijske bolnice Čakovec razvidno je kako je maloljetni pješak u prometnoj nesreći, koja se dogodila u petak, 2. prosinca ove godine u Zebanec Selu, teško ozlijeđen.

Podsjećamo, prometna nesreća dogodila se nešto poslije 6 sati kada je 60-godišnji vozač upravljao VW Polom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom ulice u Zebanec Selu te se pritom obilježenom pješačkom prijelazu na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala, ni znacima ovlaštene osobe, nije približavao sigurnosnom brzinom tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješaka, koji je već stupio na pješački prijelaz. Uslijed opisane situacije prednjim bočnim dijelom automobila udario je u tijelo maloljetnog pješaka, koji je prelazio kolnik ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza. Nakon udara došlo je do pada pješaka na nogostup.

Ozlijeđeni pješak vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje mu je pružena liječnička pomoć te je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen.

Protiv 60-godišnjeg vozača s područja grada Murskog Središća zbog počinjenja kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Svakako, i ova prometna nesreća dobar je povod da ponovno upozorimo vozače kako su prilikom nailaska na obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom ne upravlja uređajima za davanje prometnih svjetala, ni znacima ovlaštene osobe, dužni upravljati sigurnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno tako da mogu zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Dodatna obazrivost i povećana pažnja vozača nužna je u uvjetima smanjene vidljivosti, posebice u jutarnjim i večernjim satima te kada su nastupili nepovoljni vremenski uvjeti (kiša, magla, snijeg …).

Ujedno, upozoravamo pješake da su dužni prije stupanja na pješačke prijelaze, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju.  

Nadamo se da će ovi preventivni savjeti, kao i dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila doprinijeti većoj sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu te smanjenju broja stradalih u prometnim nesrećama.
 

Priopćenja | Promet i vozila