Informacija

Slika fotografije/opcenite fotografije/razno/novac02.jpg

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su temeljem više kaznenih prijava i zahtjeva ODO-a Čakovec izvršili policijska istraživanja u društvima "MTČ Tvornica rublja" d.d. Čakovec i Tvornica "MTČ" d.d. Čakovec.

Foto: Ilustracija
Policijski službenici Policijske uprave međimurske su temeljem više kaznenih prijava i zahtjeva ODO-a Čakovec izvršili policijska istraživanja u društvima "MTČ Tvornica rublja" d.d. Čakovec i Tvornica "MTČ" d.d. Čakovec.

Temeljem Naloga istražnog suca Županijskog suda u Varaždinu izvršena je pretraga stana i drugih prostorije koje koristi muškarac rođen 1958. godine iz Čakovca, bivšeg direktora tvornice "MTČ" d.d. Čakovec, više osobnih automobila kojima se koristio te njegovog osobnog računala. Tijekom pretrage oduzeta je poslovna dokumentacija i mobilni uređaj.

Također izvršena je pretraga stana i drugih prostorija koje koristi muškarac rođena 1962. godine iz Pribislavca, bivši direktor "MTČ Tvornice rublja", kao i osobnog automobila kojim se koristi i njegovog osobnog računala. I ovom prilikom oduzeta je poslovna dokumentacija i mobilni telefon.



Provedenim policijskim istraživanjima utvrđeno je da je muškarac rođen 1958. godine, kao direktor društva "MTČ" d.d. u vremenu od 21. studenog 2008. do 26. travnja 2010. godine, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za trgovačko društvo uskratio sredstva pri izvršavanju obaveza prema proračunima i fondovima Republike Hrvatske u iznosu od 10 778 345,36 kuna. Cijelo to vrijeme žiro-račun poduzeća bio je u blokadi te je društvo obaveze prema dobavljačima podmirivalo putem cesija. Također je utvrđeno da je sklopio ugovor sa slovenskom državljankom, a ženom većinskog vlasnika društva, o prodaji četiri apartmana koji se nalaze na području Republike Slovenije za iznos od 222 851 kunu, bez da je bila izvršena procjena vrijednosti apartmana od strane stručne osobe. Naknadno je Porezna uprava utvrdila da je tržna vrijednost tih apartmana 879 358 kuna, što je očito daleko ispod tržišne vrijednosti. S obzirom na to postoji osnovana sumnja da je spomenuti muškarac počinio kazneno djelo "zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju" i kazneno djelo "sklapanje štetnog ugovora", dok je društvo "MTČ" d.d. Čakovec odgovorno za ista kaznena djela shodno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Policijskim istraživanjima utvrđeno je da je muškarac rođen 1962. godine, kao predsjednik Uprave društva "MTČ Tvornica rublja" d.d. bez znanja i odluke nadzornog organa dao izraditi kreditnu karticu "Narodne banke Hrvatske" Diners Club Adriatic, kojom se 2007. i 2008. godine neovlašteno koristio za plaćanje raznih troškova i usluga u iznosu od 187 894.62 kune.
Podigao je na blagajni društva u više navrata gotovinu za službena putovanja koja u stvarnosti nije izvršio te si je na taj način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 26 638,73 kune.
Također 2008. godine, kupio je patent "Poplon za trudnice" od muške osobe vlasnika obrta za iznos od 1 220 000 kuna, a koji ugovor nije imao nikakvu uporabnu vrijednost za društvo.
U dva navrata tijekom 2008. godine, naložio je da se jednom trgovačkom društvu isporuči roba sa skladišta u ukupnoj vrijednosti od 113 568,63 kune, a koju robu je osobno naplatio u gotovini u iznosu od 4 500 eura, a koji nije položio na blagajnu društva.
Shodno iznijetom postoji osnovana sumnja da je spomenuti muškarac počinio dva kaznena djela "zlouporabe položaja i ovlasti" kao i kazneno djelo "sklapanje štetnog ugovora".

Ukupna materijalna šteta iznosi 13 341 994,03 kune.

Obojica muškaraca su lišeni slobode te su danas 30. srpnja prepraćeni u istražni centar Županijskog suda u Varaždinu, gdje im je nakon saslušanja određeno zadržavanje.
 


Stranica