Učenici iz Ljetne tvornice znanosti u PU međimurskoj

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/CSI_8.-malajpg.jpg

Foto: PU međimurska 

CSI – Istina ili laž bila je tema radionice učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola, a kojoj je Policijska uprava međimurska u utorak, 19. srpnja otvorila svoja vrata. To je dio projekta Ljetne tvornice znanosti pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Međimurske županije, koja se od 17. do 24. srpnja održava u Čakovcu.

Na zahtjev petero učenika i njihovih mentora, voditelj Pododsjeka kriminalističke tehnike, policijski službenik Marinko Šergić je na njima prihvatljiv način, u dva školska sata, teorijski i praktično prikazao poslove kriminalističko-tehničkog uviđaja, nalaženja, fiksiranja, tumačenja i operativnog korištenja tragova i predmeta za rasvjetljavanje kaznenih djela i drugih događaja.

Učenici su pokazali mnogo znanja, snalaženja i zaključivanja u području kriminalistike. Objašnjeno im je na praktičan i jednostavan način kako se daktiloskopskim metodama uz pomoć pronađenih otisaka prstiju mogu riješiti mnoga kaznena djela. Na kraju učenicima je omogućeno da podijeljeni u dvije grupe samostalno na staklu i komadu papira izazovu otiske papilarnih linija.

Oduševljeni otišli su iz Policijske uprave međimurske uz uvjerenje da će se jednoga dana vratiti kao pravi policijski forenzičari.



Stranica