Operativna akcija "LUP"

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/Droga/LUP_mala.jpg

Foto: PU međimurska

Od sredine mjeseca ožujka do 26. srpnja provedena je operativna akcija pod nazivom "LUP". Akciju su zajednički proveli policijski službenici Policijske uprave međimurske i Policijske uprave varaždinske, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, a koja je za cilj imala razbijanje lanca preprodavača opojnih droga marihuane i speeda na međimurskom i varaždinskom području.    

Policijski službenici Policijske uprave međimurske detektirali su nekoliko osoba sa međimurskog područja, koje su vršile preprodaju opojnih droga. Nakon pokretanja posebnih dokaznih radnji ubrzo su proširili krug osoba prema kojima se iste primjenjuju.

U uhodanom lancu preprodaje nositelji su bili trojica hrvatskih građana iz mjesta Trnovca Bartolovečkog, u Varaždinskoj županiji, od kojih je organizator bio 28-godišnjak koji je vršio preprodaju opojnih droga u ugostiteljskim objektima u rečenom mjestu prema prethodnim dogovorima sa kupcima dok su mu dvojica, 55 i 25 – godišnjaci, temeljem njegovih telefonskih poziva, pakirali i isporučivali opojne droge, a koje su imali uskladišteno kod sebe.

Opojnu drogu marihuanu prodavali su u količinama od 15 do 100 grama, a cijena za 15 grama bila 600 kuna, a za 50 grama od 1 500 – 2 000 kuna.

Iz količina koje su prodavali vidi se da su kupci bile osobe koje su kupovale opojnu drogu marihuanu za daljnju prodaju, tako da je detektirano osam osoba s međimurskog i varaždinskog područja, a koje su raspačavale opojnu drogu u Čakovcu, Nedelišću, Orehovici, Varaždinu, Ludbregu i Trnovcu Bartolovečkom.

Tijekom poduzimanja mjera i radnji popraćeno je deset isporuka opojnih droga u količinama od 15 do 215 grama opojnih droga, a u kojima su policijski službenici obiju policijskih uprava ukupno zaplijenili oko 500 grama opojne droge marihuane.

U koordiniranoj akciji dviju policijskih uprava 26. srpnja izvršene su pretrage stanova i drugih objekata, na osam adresa, na kojima su osobe prebivale, te je pronađeno ukupno 1 370 grama opojne droge marihuane, tri biljke indijske konoplje u rastu, 5 digitalni vaga, 15 mobilnih uređaja, malokalibarska puška sa 168 komada pripadajućih metaka, pištolj marke M-70 call. 7,65 i domaći novac u iznosu od 7 000 kuna.

Dovršenim kriminalističkih istraživanja 27. srpnja prijave protiv 11 osoba zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba opojnih droga iz čl. 173. st. 2. podnesene su kaznene, te su prepraćeni u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu. Nakon saslušanja pušteno je pet osoba da se brane sa slobode, dok je ostalima određen pritvor.

Procjenjuje se kako je organizator preprodaje opojnih droga ostvario materijalnu korist od najmanje 180 000 kuna. Naime, isti je u prosijeku najmanje tjedno prodao 500 grama opojne droge marihuane, čija vrijednost se procjenjuje u pojedinačnoj vrijednosti na oko 15 000 kuna (30 kuna/gram), iz čega se može zaključiti da je u trajanju od 4 mjeseca prodao oko 8 000 grama opojne droge marihuane.

Za istaknuti je da je detektiran veći broj kontakata preprodavača sa mlađim osobama, i to najviše sa starima oko 14 godina, kojima su nudili da za njih vrše daljnju prodaju opojne droge marihuane svojim vršnjacima uz mjesečnu zaradu od 6 000 do 8 000 kuna. Najviše takvih kontakata zabilježeno je u mjestu Nedelišće. Isto tako, za istaknuti je da se komunikacija sa mlađim osobama odvijala putem interneta, osobito putem skype-a i facebooka, sa ciljem prikrivanja kriminalnih aktivnosti od policije i od roditelja mlađih osoba. Neke od tih osoba bit će saslušani u nastavku kaznenog postupka, jer je detektirano oko 15 osoba koje su bile uključene u aktivnosti uhićenih osoba.



Stranica