Aktivnosti međimurske policije na suzbijanju nezakonitog posjedovanja oružja

  • Slika 2020/ODUZETO%20ORU%C5%BDJE/Oduzeto%20oru%C5%BEje%20Pi%C5%A1korovec.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pravovremene dojave građana o pucnjavi vrlo su važan i značajan čimbenik za učinkovito policijsko postupanje te vrlo često rezultiraju otkrivanjem raznih vrsta oružja koje neodgovorni pojedinci nezakonito posjeduju

Foto: PU međimurska

Jedan od prioriteta u radu Policijske uprave međimurske je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Vrlo često žitelji Međimurske županije dojavljuju policiji događaje pucnjave iz vatrenog oružja. Takve dojave vrlo su važne i značajne za učinkovito policijsko postupanje te često rezultiraju i otkrivanjem raznih vrsta oružja koje neodgovorni pojedinci nezakonito posjeduju. Svakako, potrebno je naglasiti da se dio oružja pronađen i temeljem učinkovitog operativnog rada policijskih službenika.

Zahvaljujemo svim građanima te ih pozivamo da i nadalje dojavljuju ovakve i slične događaje jer uspješna suradnja policije i građana uvelike doprinosi očuvanju povoljnog stanja sigurnosti na nekom području. 

Građani dojave policiji mogu proslijediti putem mobilne aplikacije „MUP-sigurnost i povjerenje“ ili dojaviti putem telefona na broj 192, odnosno slanjem e-poruke na adresu e-pošte medjimurska@policija.hr .

I prošlog tjedna međimurska policija otkrila vatreno oružje koje je bilo sakriveno nedaleko Piškorovca.

U srijedu, 16. rujna u prijepodnevnim satima temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražene su prostorije obiteljskih kuća u Piškorovcu, koje koriste 24-godišnjak, 37-godišnjak i 56-godišnjak. Pošto pretragama kuća nije pronađeno oružje, policijski službenici Policijske postaje Prelog  pregledali su obližnje polje te su pritom pronašli tri puške koje su bile umotane u plahtu (automatsku pušku, poluautomatsku pušku i malokalibarsku pušku ručne izrade). Pronađeno oružje izuzeto je očevidom te se trenutno provodi kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Važno je istaknuti kako su policijski službenici Policijske uprave međimurske tijekom ove godine operativnim radom na terenu oduzeli ili im je u okviru nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predano ukupno 73 komada raznih vrsta oružja, 15.894 komada puščanog i pištoljskog streljiva, dvije ručne bombe i jedna tromblonska mina.

Oduzeto oružje od građana te su nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv počinitelja podnijete prekršajne ili kaznene prijave:
- sedam automatskih puška,
- dvije poluautomatske puške,
- osam lovačkih puška,
- pištolj,
- revolver,  
- zračni pištolj,
- vatreno oružje ručne izrade,
- osam zračnih pušaka,
- pet plinskih pištolja i
- 18 komada raznih vrsta hladnog oružja (nož, sjekira, bokser, teleskopska palica i dr.).
 
Dragovoljno predano oružje od strane građana u okviru kampanje „Manje oružja, manje tragedija“:
- poluautomatska puška,
- dva revolvera, 
- četiri pištolja,
- lovačka puška,
- tri plinska pištolja,
- četiri zračne puške,
- samostrel,
- u dva navrata predani razni dijelovi oružja,
- dvije ručne bombe i
- tromblonska mina.
 
Ove godine prilikom postupanja policijskih službenika vezano uz nezakonito posjedovanje oružja ukupno je utvrđeno 35 prekršaja (u istom događaju utvrđeno je više prekršaja iz različitih zakonskih propisa). Gotovo polovica počinjenih prekršaja, točnije njih 18 odnosi se na utvrđene povrede iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, dok se preostalih 17 prekršaja, odnosi najčešće na nasilje u obitelji, narušavanje javnog reda i mira i dr.  

Kada se razmatra spektar kaznih djela koji je obuhvaćen nezakonitim posjedovanjem oružja, tijekom prvih osam mjeseci ove godine utvrđeno je ukupno 14 kaznenih djela prilikom kojih je predmet počinjenja bilo jedno od oružja (obuhvaćene sve kategorije oružja prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana), dok je što se tiče kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz članka 331. Kaznenog zakona, podnijeto ukupno sedam kaznenih prijava (osobe su posjedovale oružje A kategorije čije je posjedovanje građanima zabranjeno).    

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon