Aktivnosti preloške policije iz preventivnog projekta "Zajedno do veće sigurnosti" i to dijela koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja

  • Slika /2023/PA OŠ Goričan 20112023/11.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održane preventivne aktivnosti kontakt policije Policijske postaje Prelog u Osnovnoj školi Goričan te dječjim vrtićima u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu

Foto: PU međimurska
 
U ponedjeljak 20. studenoga 2023. godine u Osnovnoj školi Goričan i utorak 21. studenoga u dječjim vrtićima "Fijolica" u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu  uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, policijski službenici Policijske postaje Prelog proveli su aktivnosti usmjerene prevenciji vršnjačkog nasilja.
 
Kontakt policajci su na temelju dobre suradnje s Osnovnom školom Goričan u prisutnosti ravnatelja i razrednih nastavnika škole za tridesetak učenika petih i šestih razreda održali predavanje na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su informirani o oblicima nasilja koja se najčešće pojavljuju, od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba. Posebice im je prezentirano nasilništvo tzv. "bullying", gdje se radi o obliku agresivnog ponašanja koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu i to od strane jednog ili više učenika (jači naspram slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Isto tako upoznati su i s oblicima nasilja među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta tzv. "cyberbullying", što podrazumijeva korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete, a obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija. Za razliku od klasičnog nasilja, koje se događa tijekom dana kada su djeca zajedno, elektroničko nasilje može se događati stalno, kad god djeca imaju pristup internetu, a mogućnosti obrane su minimalne.
 
U dječjim vrtićima "Fijolica" u Prelogu, Cirkovljanu i Draškovcu djeca predškolske dobi sukladno njihovom uzrastu upoznata su s djelokrugom rada policije nakon čega su upoznata s temeljnim pravilima njihovog sigurnog sudjelovanja u prometu, kojom prilikom su na njima zanimljiv i prihvatljiv način educirani o pravilima prometne kulture s osvrtom na pravilno i sigurno kretanje prometnicama. U dogovoru s ravnateljicom Dječjeg vrtića "Fijolica" tom je prilikom tridesetak djece predškolske dobi u dječjim vrtićima u Cirkovljanu i Draškovcu na dar od policije primilo dječje reflektirajuće kabanice koje su financirane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. 
 
Predavanja su održano povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja (18. studenoga) i Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe djece te Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece (19. studenoga), a cilj predavanja bio je da učenici primijete indikatore "bullyinga" u svojoj neposrednoj blizini i da pritom pokažu nultu toleranciju na nasilje te da ih se na neki način ohrabri da ne žmire kad primijete da je netko od njihovih kolega žrtva nasilja, nego da to ispričaju odrasloj osobi koja im može pomoći (roditeljima, nastavnicima i dr.).
 
Kao vizualni identitet akcija učenicima i djeci prezentirane su i dijeljene brošure Policijske uprave međimurske "Zajedno do veće sigurnosti", "Nasilje u obitelji, nasilje u školi" i dr..
              

Pisane vijesti | Društvo i zajednica