Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta

Slika DANIJELA%20TURK%202019/racunalna_sigurnost.jpg

Djeca i mladi sve više kroz internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila i ispunjavanje slobodnog vremena različitim aktivnostima te je stoga dodatna edukacija s ciljem sigurnog korištenja interneta nužna i neophodna  

Foto: Ilustracija

Diljem Europe, pa tako i u Republici Hrvatskoj, svakog drugog utorka u veljači obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Svake godine kroz razne preventivne aktivnosti želja nam je skrenuti pozornost na važnost sigurnog korištenja interneta, posebice djece. Ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije s koronavirusom na području naše Županije nisu organizirane informativne radionice za djecu i roditelje, ali svakako želimo skrenuti pažnju javnosti na opasnosti koje vrebaju bespućima interneta.

Poštivanje epidemioloških mjera u cilju suzbijanja bolesti COVID-19 primorale su nas da izbjegavamo socijalne kontakte te nas dodatno približile virtualnom i digitalnim svijetu. Ujedno, online trgovina u današnje vrijeme je u velikoj ekspanziji, a što je plodno tlo za internetske prevarante. Stoga, oprez i dodatna edukacija svih korisnika interneta je nužno potrebna kako bi se spriječile neželjene posljedice.    
 
Djeca i mladi sve više kroz internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila i ispunjavanje slobodnog vremena različitim aktivnostima. Pitanje sigurnosti djece i mladih na internetu vrlo je teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, a to su prvenstveno roditelji i učitelji osnovnih škola. U ponašanju djece potrebno je razviti mehanizme za filtriranje i blokiranje mnoštva sadržaja, kako bi izgradili učinkovite strategije donošenja odluka te razvili kritičku medijsku pismenost.

Upravo s ciljem zaštite djece i mladih na internetu osnovan je 5. lipnja 2012. godine Centar za sigurniji Internet (CSI). Osnovan je od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Udruge Suradnici u učenju. Centar djeluje putem internet stranice www.sigurnijiinternet.hr i www.saferinternet.hr.

S ciljem promicanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta te svih digitalnih tehnologija, CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT, u suradnji s Udrugom Suradnici u učenju i brojnim partnerima, organizirao je cjelodnevnu online konferenciju, koja će se održati danas, 9. veljače 2021. godine.

Ovogodišnja konferencija namijenjena je učenicima, nastavnicima, ali i svim zainteresiranim građanima koji žele sudjelovati u stvaranju boljeg interneta za djecu i mlade, a registrirati se mogu na sljedećoj poveznici.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica