Dani maturanata 2022. - "Coolijada"

  • Slika /2019/Maturanti zavrsna/IMG_6695.JPG
  • Slika

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata održat će se u razdoblju od 20. do 25. svibnja, dok je završni mimohod predviđen za srijedu, 25. svibnja

Foto: PU međimurska

Krajem svibnja nastavlja se s provođenjem preventivnog projekta "Coolijade", kojeg su osmislili policijski službenici ("preventivci") Policijske uprave međimurske, sada već davne 2004. godine. "Coolijada" je prvenstveno zamišljena kao preventivni projekt, koji kroz razne edukativne i zabavne sadržaje postiže primarni cilj, a to je usmjeravanje i poticanje maturanata na pozitivno ponašanje. Provođenjem mnogobrojnih aktivnosti tijekom „Coolijade“ preveniraju se razni oblici međuvršnjačkog nasilja, kao i druga neprihvatljiva te štetna ponašanja. U protekle dvije godine (2020. i 2021. godine) zbog pandemije koronavirusa provođenje projekta bilo je privremeno obustavljeno.

U organizaciji i provedbi "Coolijade", osim nositelja i osnivača projekta Policijske uprave međimurske, svesrdnu potporu i konkretnu pomoć pružaju ravnatelji svih međimurskih srednjih škola te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i Međimurska županija, odnosno Vijeća za prevenciju osnovana u spomenutim tijelima lokalne uprave i samouprave.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 25. svibnja, dok će se završni mimohod maturanata održati u srijedu, 25. svibnja. Čakovečkim ulicama maturanti će krenuti u 13,30 sati, a trasa kretanja je već godinama dobro poznata. Kolona kreće od SRC-a "Mladost" u Športskoj ulici, zatim prolazi Vukovarskom ulicom, Ulicom Vladimira Nazora, Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice Kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim se nastavlja kretati Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava na svom polazištu kod SRC-a "Mladost". Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina završna svečanost maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjna ponašanja.  Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u srijedu, 25. svibnja.

I ove godine o sigurnosti maturanata brinut će tzv. "roditeljske ophodnje". Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 24. svibnja obilaziti okupljanja maturanata.

Kako bi obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja proteklo sa što manje štetnih i neželjenih posljedica, apeliramo na maturante da svojim ponašanjem i postupcima ne ugrožavaju vlastitu sigurnost, kao ni sigurnost drugih građana te da ne uništavaju imovinu.

PREVENTIVNI SAVJETI NAMIJENJENI MATURANTIMA:
- ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima i sl.);
- koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari;
- izbjegavajte upravljanje motornim vozilima i biciklima te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću;
- kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge;
- izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i sl.);
- ne sklapajte olako tzv. "brza i laka" prijateljstva jer vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.);
- ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića, bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć)  
- ne oštećujte tuđu imovinu…;
- ne koristite pirotehnička sredstva (petarde, baklje i dr.).

Ako procijenite da u određenim trenucima trebate pomoć, bez ustručavanja obratite se policijskim službenicima ili nazovite 192.

Također, napominjemo kako će u srijedu, 25. svibnja od 13 sati do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, konkretno od raskrižja s Vukovarskom ulicom do trgovačkog centra „KTC“, a u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata.

Najave | Društvo i zajednica