Edukativnim predavanjima obilježen Dan sigurnijeg Interneta

  • Slika /2022/PP PRELOG - Dan sigurnijeg Interneta/PŠ DONJI MIHALJEVEC.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kontakt policajci Policijske postaje Prelog održali edukativna predavanja za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola na temu „Sigurnost djece na Internetu i društvenim mrežama“.

Foto: PU međimurska

Diljem Europe, pa tako i u Republici Hrvatskoj, svakog drugog utorka u veljači obilježava se Dan sigurnijeg Interneta s ciljem skretanja pozornosti na opasnosti koje vrebaju na Internetu, važnosti prevencije elektroničkog nasilja te stvaranja sigurnog virtualnog okružja, posebice kada ga koriste djeca.
 
Pandemija koronavirusa značajno je povećala broj korisnika Interneta, a posebice se taj rast odrazio kod djece koja su svoje slobodno vrijeme većinom provodila on-line. Djeca i mladi sve više kroz Internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila i ispunjavanje slobodnog vremena različitim aktivnostima. Pritom je važno educirati djecu o dobrim i lošim osobinama korištenja mobitela i Interneta kako bi razvili mehanizme za filtriranje i blokiranje mnoštva neprimjerenog i za djecu štetnog sadržaja.
 
U tu svrhu, a povodom obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta kontakt policajci Policijske postaje Prelog održali su edukativna predavanja za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola na temu „Sigurnost djece na Internetu i društvenim mrežama“.
 
Predavanja su održana u razdoblju od 7. do 10. veljače 2022. godine u Osnovnoj školi Hodošan, Osnovnoj školi Prelog, Osnovnoj školi Draškovec, Osnovnoj školi Sveta Marija, Osnovnoj školi Goričan, Područnoj školi Donji Mihaljevec, Područnoj školi Cirkovljan i Područnoj školi Dekanovec. Predavanjima je bilo prisutno oko 160-tak učenika.
 
Tijekom predavanja učenicima je na njima prilagođen način objašnjeno kako i na koji način pravilno koristiti mobitel te sigurno koristiti Internet. Poseban naglasak pritom je stavljen na sedam zlatnih pravila za sigurno komuniciranje i dopisivanje, pri čemu im je skrenuta pozornost da poštuju pravila ponašanja na Internetu kao i u svakodnevnom životu.
Također im je skrenuta pozornost da mogu biti izloženi nasilju na Internetu tzv. Cyberbullying-u, kao i potencijalno štetnim medijskim sadržajima te da im može biti ugroženo i pravo na privatnost. Nadalje, učenicima su prezentirane pojedine situacije u kojima je dijete izloženo napadu drugog djeteta ili grupe djece putem Interneta ili mobilnog telefona, kao što je slanje poruka ili kreiranje stranica koje sadrže uvredljive i nasilne sadržaje i komentare.
 
Učenicima je upućen apel da svoje osobne podatke i fotografije na Internetu ne dijele s nepoznatim osobama, a ukoliko primijete sumnjivo ponašanje ili su žrtve virtualnog nasilja da odmah o tome obavijeste svoje roditelje ili nastavnike.
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica