Edukativno predavanje na temu vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Donji Kraljevec

  • Slika /2024/PREVENCIJA PRODE 24042024/IMG_7581.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Učenici od prvog do četvrtog razreda tijekom predavanja upoznati su s najčešćim oblicima nasilja, kao što su ogovaranje, ignoriranje, omalovažavanje, prijetnje, nazivanje pogrdnim imenima pa sve do fizičkog zlostavljanja

Foto: PU međimurska

Jučer, 24. travnja u prijepodnevnim satima u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec u organizaciji Zaštitarsko-ekološke udruge "Prode" iz Hodošana provedene su razne edukativno-sportske aktivnosti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.
 
Spomenutim aktivnosti pridružio se i preloški kontakt policajac Spomenko Gojsek koji je učenicima od prvog do četvrtog razreda održano kraće predavanje na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su tijekom predavanja upoznati s najčešćim oblicima nasilja, kao što su ogovaranje, ignoriranje, omalovažavanje, prijetnje, nazivanje pogrdnim imenima pa sve do fizičkog zlostavljanja. Posebice im je prezentirano nasilništvo, tzv. "bullying". Radi se o obliku agresivnog ponašanja koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu i to od strane jednog ili više učenika (jači naspram slabijeg ili grupa protiv pojedinca).
 
Posebna pozornost učenicima je skrenuta na nasilje u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta tzv. "cyberbullying", što podrazumijeva korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete, a obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija. Za razliku od klasičnog nasilja, koje se događa tijekom dana kada su djeca zajedno, elektroničko nasilje je konstantno i bez prekida (sedam dana u tjednu), sve dok nasilnik i žrtva imaju pristup internetu.
 
Nakon provedene edukacije učenicima i njihovim nastavnicima podijeljeni su prigodni promotivni materijali osigurani sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje