Fotografija projekta „Edward“ u Čakovcu izabrana je među sedam najboljih u Europi

  • Slika FOTOGRAFIJE_shk/Fotografija Edward.jpg
  • Slika
  • Slika

Cilj Europskog dana bez poginulih u prometu (projekt „EDWARD“), koji organizira Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podupire Europska komisija, bio je izbjeći smrtne slučajeve na cesti 19. rujna 2018.godine. Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna željeli smo potaknuti sudionike u cestovnom prometu da razmisle o rizicima s kojima se suočavaju, rizicima koje oni sami mogu predstavljati drugima i tome kako smanjiti te rizike.

Foto: PU međimurska
 

Cilj Europskog dana bez poginulih u prometu (projekt „EDWARD“), koji organizira Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podupire Europska komisija, bio je izbjeći smrtne slučajeve na cesti 19. rujna 2018.godine.
Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna željeli smo potaknuti sudionike u cestovnom prometu da razmisle o rizicima s kojima se suočavaju, rizicima koje oni sami mogu predstavljati drugima i tome kako smanjiti te rizike.
U okviru te kampanje diljem Europske unije i izvan nje organizirana su događanja na temu sigurnosti na cestama s ambicioznim ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda u cestovnom prometu na nulu.
Među organizatorima našle su se nacionalne vlade, nevladine organizacije, javne agencije, humanitarne udruge, škole i sveučilišta. Događanja raznih veličina i na raznim mjestima uključivala su informacijske i komunikacijske aktivnosti, radionice, konferencije i natjecanja u okviru kojih su se sudionici u cestovnom prometu pobliže upoznali s njegovim rizicima i pozvali na sigurno ponašanje i poštovanje prometnih pravila. Interaktivna karta Dana sigurnosti u cestovnom prometu omogućila je veću vidljivost tih projekata, a sudionici su bili pozvani sudjelovati i u fotografskom natječaju.
Projekt „EDWARD“ je bio vrlo vidljiv i na društvenim mrežama: na Twitteru je 19. rujna 2018. imao publiku od 25 milijuna, a od 11. lipnja do 21. rujna popratilo ga je sveukupno 37,2 milijuna ljudi.
Zbog toga, prema statističkim podacima TISPOL-a, 19. rujna u 17 zemalja ni jedna osoba nije poginula u prometnoj nesreći. Iako je u 31 europskoj zemlji ipak zabilježeno 50 smrtnih slučajeva u cestovnom prometu, taj je broj svejedno manji od dnevnog prosjeka od 70 nesreća sa smrtnim posljedicama na cestama.
Policijska uprava međimurska uključila se u ovu akciju sa učenicima Gospodarske škole Čakovec, koji su za tu priliku odjenuli kostime likova iz crtića te su u radu s djecom vrtića „Cipelica“, i nošenjem malih prometnih znakova sa porukama „Edward-Dan bez žrtava u prometu“ te policijskim službenicima, zaustavili promet i vozačima skrenuli pozornost na važnost brige o najranjivijim sudionicima u prometu.

Od prijavljenih fotografija, fotografija aktivnosti u Čakovcu izabrana je među sedam najboljih u Europi. Na spomenuti natječaj kandidirali smo tri fotografije koje je u tu svrhu izradila gospođa Miroslava Novak.
Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti svim sudionicima projekta „EDWARD“ koji su uspješno ukazali na važnost sigurnosti na cestama diljem Međimurske županije a samim time i Europe.
Nagradu za najbolju fotografiju na natječaju EDWARD 2018. dobilo je Općinsko vijeće za sigurnost na cestama Bitole iz Makedonije. Komisija će objaviti fotografije svih sedam finalista, gdje se naša fotografija nalazi na drugom mjestu, kao primjer stvarnog rada na poboljšanju sigurnosti na cestama u Europi.
Više o fotografijama na poveznici odnosno linku:

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/best-pictures-european-day-without-road-death_hrStranica