I policija se pridružila obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog dana Civilne zaštite

  • Slika /2024/Civilna zaštita 29022024/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Učenicima osnovnih i srednjih škola promovirano je zanimanje „Postani policajac/policajka“

Foto: PU međimurska
 
Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Danas civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, čije su aktivnosti usmjerene u tri pravca: smanjenje rizika od katastrofa, pružanje brzog i optimalnog odgovora na prijetnje i opasnosti te ublažavanje posljedica nastalih uslijed velikih nesreća i katastrofa.
 
Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite te se također obilježava svake godine 1. ožujka još od 1992., kada je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o njegovu proglašenju.
 
Tim povodom, svi područni uredi civilne zaštite diljem zemlje obilježavaju Dan civilne zaštite nizom aktivnosti kako bi se podsjetili na jedan društveno važan sustav na globalnoj i nacionalnoj razini te kako bi naglasili njegovu važnost.
         
Tako je jučer, 29. veljače u Čakovcu, na Trgu Republike od 10 do 13 sati  zajedničkom javnom akcijom svih hitnih službi Međimurske županije obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite.
 
U predstavljanju svoje opreme i aktivnosti za građane, na Trgu Republike, osim Policijske uprave međimurske sudjelovali su Javna vatrogasna postrojba Čakovec, DVD Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Čakovec, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, pripadnici hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije te Ravnateljstvo i služba civilne zaštite, uz goste iz Slovenije i Mađarske.

Policijska uprava međimurska pod geslom „Zajedno do veće sigurnosti“,  na trgu je prezentirala svoj Mobilni preventivni centar policije i preventivne aktivnosti koje se provode u smislu zaštite građana od različitih kažnjivih ponašanja, a isto tako uz Mobilni preventivni centar izložena je i oprema i tehnika koju u svom radu koristi Postaja prometne policije Čakovec (laser, neseser za obavljanje očevida, ANPR uređaj, Drager, mjerna kolica, službeni policijski motocikl i automobil). Prometna policija je na svom punktu za građane provodila preventivne aktivnosti iz domene sigurnosti u prometu.
 
Na ovoj javnoj akciji predstavljena je i kampanja „Postani policajac/policajka“ u 2024. godini gdje su zainteresirani građani upoznati da će se ista provoditi  kroz Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih kao i kroz program srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja, upisom učenika u treći razred srednje škole. Zainteresirani su pozvani da objavu natječaja i uvjete konkuriranja na natječaj prate na web stranicama Policijske uprave međimurske kao i na stranicama Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“.
 
Uspostavljenim informativnim punktovima najviše je pristupilo djece dječjih vrtića s područja grada Čakovca, ali i učenici osnovnih i srednjih škola te građani različite životne dobi.
 
Za oko šest skupina djece dječjih vrtića predškolske dobi (stotinjak djece), na njima prihvatljiv i zanimljiv način prezentirana je policijska oprema i vozila, a bili su i upoznati s pravilnim načinom sudjelovanja u prometu kao pješaci i kao putnici u vozilima.
 
Za goste, pripadnike civilne zaštite iz Republike Slovenije i Mađarske prezentiran je rad Mobilnog preventivnog centra policije kao i oprema koju policija koristi u radu.
 
Zainteresiranim učenicima osnovnih i srednjih škola prezentirano je zanimanje policajac, a date su im i smjernice koje uvjete je potrebno zadovoljiti da bi mogli konkurirati na natječaje koji će uskoro biti raspisani.
 
Uz sve navedeno, za građane je prezentiran i nacionalni preventivni projekt „Web heroj“ koji se odnosi na prevenciju i suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta, odnosno kažnjivih ponašanja putem interneta, pri čemu su za tu temu posjetitelji pokazali značajan interes.
 
Svim posjetiteljima informativnog punkta bio je podijeljen preventivni tiskani i drugi promotivni materijal Policijske uprave međimurske, nabavljen sredstvima Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Ministarstva unutarnjih poslova.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica