Informacije

Slika FOTOGRAFIJE_shk/AA%20Nove/Ilustracije/auto_policija04.jpg

Važna obavijest za posjednike oružja iz kategorije C

Foto: Ilustracija
 
  1. Važna obavijest za posjednike oružja iz kategorije C
 
Stupanjem na snagu Pravilnika o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja, oružja iz kategorije C i naprava (Narodne novine 54/18.) propisano je da oružje kategorije C, koje se nalazi u posjedu pravnih osoba, obrta, udruga ili građana, a služi za izvođenje glasnog pucnja, pravna osoba, obrt, udruga ili građanin dužni su označiti propisanom oznakom u roku od 12 mjeseci navedeno oružje od dana stupanja na snagu Pravilnika o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja, oružja iz kategorije C i naprava (kubure, puške, mužari i sl.)  odnosno do 21. lipnja 2019. godine.
 
 Ako vlasnici oružja ne podnesu zahtjev za označavanje u propisanom roku, njihovo oružje će se smatrati nelegalnim i sukladno članku 86. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (Narodne novine 70/17) će biti oduzeto, a protiv odgovorne osobe, odnosno vlasnika oružja, sukladno odredbama članka 89. ili članka 91. tog Zakona, pokrenut će se prekršajni postupak.
 
      2. Provedena akcija „Prometni prekršaj nedavanja pokazivača smjera“
 
Ciljana preventivno – represivna akcija je provedena u utorak, 12. ožujka od 10 do 14 sati na području cijele Policijske uprave međimurske, prema vozačima koji čine prekršaj nedavanja pokazivača smjera uz uporabu vozila DANE opremljenog uređajem za video nadzor prometa. 
 
Utvrđena su ukupno 267  prekršaja, od čega:
 
  • 229 prekršaja nedavanja pokazivača smjera,
  • 13 prekršaja vezanih uz uporabu svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja,
  • 18 prekršaja  nekorištenja sigurnosnog pojasa.
              Na području cijele države jučer 12. ožujka je provedena ciljana preventivno–represivna akcija prema vozačima koji su počinili prometni prekršaj neuključivanja pokazivača smjera.
            Tijekom akcije utvrđena su 1232 takva prekršaja te još 755 drugih prekršaja.
              Samo neuključivanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Uz navedeno, neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća.
               S druge strane, propisno korištenje pokazivača smjera može doprinijeti smanjenju gužvi, odnosno ubrzavanju prometnih tokova. Primjerice kod raskrižja s kružnim tokom prometa, gdje vozač koji čeka na uključenje, uočavanjem pokazivača smjera na vozilu koje se nalazi u kružnom toku i namjerava skrenuti odnosno napustiti kružni tok, može i sam brže krenuti i uključiti se u kružni tok.
              Razvidno je da u smislu neuključivanja pokazivača smjera, postoji određena nedisciplina i kršenje propisa od strane sudionika u prometu, zbog čega će se  poduzimanje ovakvih aktivnosti nastaviti i tijekom narednog razdoblja, kroz svakodnevni nadzor prometa, ali i kroz poduzimanje ciljanih aktivnosti.
              Naposljetku, uključivanjem pokazivača smjera – tzv. „žmigavca", osim poštivanja zakonskih odredbi,  vozači iskazuju obzirnost jedni prema drugima te općenito doprinose povoljnijem stanju sigurnosti u prometu.
 

Stranica