Internetske prijevare

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/auto-policija2.jpg

U posljednjih mjesec dana na području Policijske uprave međimurske zabilježen je određeni broj prijava građana o internetskim prijevarama.

Foto: Ilustracije 

U posljednjih mjesec dana na području Policijske uprave međimurske zabilježen je određeni broj prijava građana o internetskim prijevarama. Naime, građani su temeljem oglasa na Internet stranicama stupili u kontakt sa njima nepoznatim osobama te s njima komunicirali putem elektroničke pošte nakon čega su putem Internet bankarstva uplatili određene iznose za kupnju željenih proizvoda. U konkretnim slučajevima radilo se o kupnji kamionskih vozila. Nakon uplate i dolaskom na dogovorene lokacije na području Nizozemske odnosno Belgije nisu pronađene ni osobe niti vozila. Daljnji pokušaji kontakta s prodavateljem su onemogućeni, dok su oglasi obrisani. 

Stoga se građanima preporuča da olako ne prihvaćaju takve neprovjerene oglase, odnosno najbolje bi bilo da fizički na adekvatni način prvo provjere oglašivača i sadržaj oglasa, neposrednim uvidom na lokaciji i neposrednim kontaktom s prodavateljem te provjerom tvrtke odnosno fizičke osobe prodavatelja, osobno ili osobom od povjerenja u inozemstvu. Tek nakon tih ostvarenih preduvjeta, eventualno sklapati poslove, a radi izbjegavanja nepotrebnih financijskih gubitaka.



Stranica