Konferencija za medije povodom ovogodišnje "Coolijade"

  • Slika /2023/COOOLIJADA 2023/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 22. do 26. svibnja (od ponedjeljka do petka), dok će se zadnjeg dana (petak, 26. svibnja) održati završni mimohod maturanata ulicama grada Čakovca

Foto: Ilustracija

Tijekom današnjeg prijepodneva (petak, 19. svibnja) u prostorijama sjedišta Policijske uprave međimurske održana je konferencija za medije na kojoj su ravnateljica Gospodarske škole gđa Vesna Stunković, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač te policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec, predstavili aktivnosti povodom ovogodišnje „Coolijade“.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske zaduženi za prevenciju, sada već davne 2004. godine osmislili su ovaj preventivni projekt. Primarni cilj „Coolijade“ je da se kroz razne edukativne i zabavne sadržaje polaznici završnih razreda srednjih škola usmjere i potaknu na pozitivno ponašanje. Provođenjem mnogobrojnih aktivnosti tijekom „Coolijade“ preveniraju se razni oblici međuvršnjačkog nasilja, kao i druga neprihvatljiva ponašanja.

Na početku konferencije ravnateljica Gospodarske škole, koja je ove godine domaćin „Coolijade“, zahvalila se svim dionicima koji pružaju potporu i konkretnu pomoć u njenom provođenju. Ponajprije, ravnateljima svih međimurskih srednjih škola, kao i profesorima koji su direktno uključeni u pojedine aktivnosti. Zahvalu je uputila i Policijskoj upravi međimurskoj te gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću te Međimurskoj županiji.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 22. do 26. svibnja (od ponedjeljka do petka). Ujedno, u petak, 26. svibnja s početkom u 13:30 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a "Mladost" u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjna ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 26. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni sigurnosni incidenti koji su zahtijevali postupanje policije. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da „Coolijada“ prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.         

Policijski službenik za poslove temeljne policije, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. "roditeljske ophodnje". Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 22. do 25. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.     

PREVENTIVNI SAVJETI NAMIJENJENI MATURANTIMA:
- ne ostavljajte osobne stvari bez nadzora (mobitele, novčanike, torbice s dokumentima i sl.);
- koristite torbice koje se nose direktno uz tijelo (npr. okopojasne torbice) te pazite na svoje osobne stvari;
- izbjegavajte upravljanje motornim vozilima, biciklima, električnim romobila te pješačenje prometnicama u većim grupama ili noću;
- kontaktirajte roditelje za prijevoz ili koristite dostupne taxi usluge;
- izbjegavajte incidentne situacije (nasilje među mladima, konflikti iz prijašnjih razdoblja i sl.);
- ne sklapajte olako tzv. "brza i laka" prijateljstva jer vrlo lako možete postati počinitelji ili žrtve nedopustivih ponašanja, npr. vandalizam, tuča, konzumacija opojnih droga i sl.;
- ne ostavljajte svog prijatelja/prijateljicu, koji je popio previše alkoholnih pića, bez pomoći (pozovite roditelje ili hitnu pomoć);  
- ne oštećujte tuđu imovinu;
- ne koristite pirotehnička sredstva (petarde, baklje i dr.).

Ako procijenite da u određenim trenucima trebate pomoć, bez ustručavanja obratite se policijskim službenicima ili nazovite 192.

Također, napominjemo kako će u petak, 26. svibnja od 12 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, konkretno od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec, a u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica