Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama

  • Slika /2021/MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA PREMA ŽENAMA/IMG_3083.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Policijskom upravom međimurskom i drugim partnerima, u sklopu projekta „Lily“ usmjerenog na sprječavanje nasilja nad ženama, u srijedu 24. studenoga 2021. godine u Prelogu organiziralo je okrugli stol pod nazivom „Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici“, a premijerno je prikazana i predstava „Abused“

Foto: PU međimurska

Odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine, 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama u znak sjećanja na dan kada je 1960. diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal.




I ove, 2021. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda, 25. studenoga započinje svjetska kampanja – 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama – koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje prema ženama kršenje temeljnih ljudskih prava.

Ovogodišnji je slogan kampanje: "Narančasti svijet: okončajte nasilje nad ženama odmah!"




Prema najnovijem Izvješću UN-a svaka treća žena za života bila je zlostavljana. U svijetu, svake godine 137 žena ubijeno je od strane člana obitelji ili bliske osobe, a manje od 40% žena koje dožive nasilje ga i prijave. U vrijeme kriza u svijetu, brojke rastu, kao što je vidljivo tijekom pandemije COVID-19 i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38% ubojstava žena su počinili njihovi partneri. Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Obilježavanjem 25. studenoga u svijetu se nastoji podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.

O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti da bi svima osigurali život bez nasilja i diskriminacije.

PODACI ZA REPUBLIKU HRVATSKU:

Tablica:  Počinitelji i žrtve prekršajnog djela nasilja u obitelji
 
GODINA POČINITELJI ŽRTVE
M Ž UKUPNO M Ž UKUPNO
2019. 7.503 2.123 9.626 3.745 6.929 10.674
2020. 6.601 1.938 8.539 3.618 6.270 9.888
I.-X .2021. 5.235 1.586 6.821 2.809 4.987 7.796
 

Tablica: Žrtve najučestalijih kaznenih djela počinjenih na štetu bliskih osoba, razvrstane po spolu
 
   KAZNENO DJELO
                              SPOL ŽRTVE
2019. 2020. I.-X .2021.
M Ž M Ž M Ž
Tjelesna ozljeda 157 453 337 724 255 718
Teška tjelesna ozljeda* 41 70 61 74 58 74
Prijetnja 620 1.925 777 2.166 657 2139
Nasilje u obitelji 142 992 248 1.330 194 1.224
UKUPNO ŽRTAVA 4.400 5.717 5.319
 
Tablica: Ubojstva počinjena u Republici Hrvatskoj
 
Godina Ukupno Ubojstva ŽENA Ubojstva MEĐU BLISKIM osobama Ubojstva ŽENA od strane BLISKIH osoba Ubojstva ŽENA od strane INTIMNIH partnera UDIO ubojstva ŽENA od STRANE INTIMNIH partnera  u odnosu na UKUPAN BROJ  ubojstava ŽENA
2019. 30 13 12 7 6 46,2 %
2020. 36 19 16 14 9 47,4 %
I.-X .2021. 26 11 14 8 3 27,3 %


Naporima koje sustavno ulažemo u nadzorno-usmjerivačku djelatnost, edukaciju i prevenciju postigli smo povećanje otkrivanja i prijavljivanja broja kaznenih djela počinjenih nasiljem nad bliskim osobama, čime smo doprinijeli jačanju kazneno-pravne zaštite žrtava nasilja u obitelji nad bliskim osobama, a što je upravo intencija same Istambulske konvencije.

U srijedu 24. studenoga 2021. godine u Prelogu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Policijskom upravom međimurskom kao i drugim partnerima, u sklopu projekta „Lily“ usmjerenog na sprječavanje nasilja prema ženama, organiziralo je okrugli stol pod nazivom „Nužni koraci u prevenciji nasilja prema ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici“, a kao inovaciju u projektu premijerno je prikazana predstava „Abused“ u režiji Petre Radin, uz scensku instalaciju akademske umjetnice Nikoline Ivezić i glazbeni nastup umjetnice Ane Rucner.

Sama predstava progovara o problemu nasilja prema ženama „iz usta žrtava“, te je poziv na pomoć i zajedničko djelovanje u borbi protiv nasilja prema ženama. Jednako tako umjetnička instalacija akademske slikarice Nikoline Ivezić, kao sastavni dio predstave u kojoj se u prirodnoj veličini pojavljuju 32 ženske glave, koje djeluju gotovo identično, istih frizura, sklopljenih očiju i zatvorenih usta, ali s različitim ozljedama progovaraju o potrebi izgradnje društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.














Svojom nazočnošću podršku ovom obilježavanju pružili su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, voditelji služba, načelnici policijskih postaja Policijske uprave međimurske, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, državna odvjetnica Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu Maja Jurinec Turk, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić te brojni dionici koje se u svome radu bave sprječavanjem nasilja.
Medijima se obratila državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović kojom prilikom je istaknula:

Ravnateljstvo policije već godinama provodi programe koji su koordinirani i integrirani s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Neke naše programe, kao uzorne su preuzeli kolege iz slovačke policije i još nekih europskih zemalja, a prošli tjedan je Ministarstvo unutarnjih poslova primilo prestižnu nagradu Parlamentarne skupštine Mediterana za svoj model borbe protiv nasilja na što smo iznimno ponosni. Smatramo da je to priznanje na čast svim dionicima koji su uključeni u borbu protiv nasilja.“
 
Također medijima se obratila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl.iur i naglasila da u Republici Hrvatskoj ima raznih oblika nasilja, od kojih je najzastupljenije fizičko nasilje. Od svih oblika možemo istaknuti i ekonomsko nasilje koje je vrlo teško prepoznatljivo, ali zahvaljujući sustavnoj edukaciji policijskih službenica i službenika na svim razinama, a koji imaju temeljna i specijalistička znanja vezana uz otkrivanje nasilja u obitelji, doprinosi se većoj otkrivenosti kaznenih djela i boljoj zaštiti žrtava nasilja u obitelji.
Nadalje, ističe važnost daljnje senzibilizacije kroz odgojno-obrazovni sustav kako se budućim generacijama ne bi prenosile iskrivljene percepcije o tradicionalnim ulogama pojedinaca u društvu. Za kraj, naglasila je važnost daljnjeg dobrog koordiniranog djelovanja između institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i policije, zdravstva, školstva te sustava za socijalnu skrb.
 
Na okruglom stolu sudjelovali su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, državna odvjetnica Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu Maja Jurinec Turk, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, Županijska koordinatorica UNICEF-ovog Programa "Faza III.: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj" Andrea Krznar, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, direktorica Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu - MURID Silvija Pucko, ravnateljica Doma za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća Martina Šebrek i predstavnica Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije Ana Jedličko. Okrugli stol moderirala je voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber.

Zaključno, sudionici ovog stručnog skupa utvrdili su da je međusektorska suradnja kao i suradnja civilnog društva neophodna u rješavanju nasilja uz sustavnu edukaciju i prevenciju koja treba započeti od najranije dobi.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica