Muškarac oštećen u internetskoj prijevari

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Ponovno upozoravamo građane da prije nego podijele svoje osobne podatke, kao što su broj osobne iskaznice i kartice bankovnog računa, putem interneta ili telefona, dobro provjere vjerodostojnost izvora kome povjeravaju svoje osobne podatke. Ako ste ih već dali i pritom primijetili da ste pokradeni, odmah putem banke blokirajte bankovni račun te događaj  prijavite policiji na 192

Foto: Ilustracija

Sedamdesetogodišnji muškarac je 26. svibnja ove godine na mrežnoj stranici objavio prodaju tenisica, nakon čega mu se na njegov profil javila nepoznata osoba te mu rekla da bi ih kupila. Ta osoba je dala lažni link dostavne službe,  gdje je potom prijavitelj unio podatke o svojoj bankovnoj kartici, kao i sigurnosni "CVV" broj, a sve pod izlikom da se vidi je li to njegov račun.
 
Nakon toga mu je s računa u raznim transakcijama skinuto u više navrata ukupno nekoliko tisuća eura.
 
Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenog djela Računalna prijevara, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Ponovno upozoravamo građane da prije nego podijele svoje osobne podatke, kao što su broj osobne iskaznice i kartice bankovnog računa, putem interneta ili telefona, dobro provjere vjerodostojnost izvora kome povjeravaju svoje osobne podatke. Ako ste ih već dali i pritom primijetili da ste pokradeni, odmah putem banke blokirajte bankovni račun te događaj  prijavite policiji na 192.
 
Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj.
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon