Na tematskoj konferenciji za medije predstavljene aktivnosti Sajma sigurnosti i prevencije 2019.

  • Slika 2019/SAJAM%20SIGURNOSTI%20-%20PRESICA/IMG_7397.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sajam sigurnosti i prevencije 2019. organiziran je u suradnji  s Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca te Policijske uprave međimurske

Foto: PU međimurska

Na današnjoj (19. rujna 2019.) tematskoj konferenciji za medije održanoj u  maloj konferencijskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, predstavili su okupljenim novinarima aktivnosti predstojećeg Sajma sigurnosti i prevencije 2019.

Policijska uprava međimurska jedna je od najinovativnijih i najuspješnijih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u provođenju preventivnih programa, projekata, akcija i aktivnosti. Ovakvim sajmovima želi se svim slojevima društva približiti preventivni rad policije i kao drugih subjekata. Policija i građani najvažniji su partneri u stvaranju sigurnosti. Osim osmišljavanja i realizacije preventivnog mobilnog centra policije (specijalizirano i posebno opremljeno kombi vozilo), 2014. godine pokrenuta je akcija održavanja Sajma sigurnosti i prevencije, pod sloganom "Prevencija spaja“.

Sajam sigurnosti i prevencije 2019. organiziran je u suradnji  s Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca te Policijske uprave međimurske. Ovogodišnji sajam je šesti po redu, a njegove jedinstvene i specijalizirane aktivnosti održat će se u utorak, 24. rujna na otvorenim terenima kod SRC-a Mladost u Čakovcu (u slučaju lošeg vremena u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu).

Svečani program otvaranja započinje u 11 sati u velikoj dvorani Srednje škole Čakovec, dok je ulaz na sajam za sve posjetitelje besplatan. Vrata sajma otvaraju se u 10 sati, a zatvaraju se u 16 sati.

I ove godine očekuje se dolazak i posjet Sajmu sigurnosti i prevencije, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova, dr. sc. Davora Božinovića.

Više od pedeset izlagača predstavit će javnosti raznovrsne aktivnosti na prevenciji svih oblika kažnjivih ponašanja i zaštiti ljudskih života te imovine. Zanimljive pokazne vježbe i opremu koju koriste u svakodnevnim intervencijama prezentirat će pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske, Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca,  Gradskog društva crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavit će policijski službenici Policijske uprave varaždinske, koprivničko-križevačke, zagrebačke, osječko-baranjske i međimurske, kao i predstavnici Ravnateljstva policije te gosti, policijski službenici iz Mađarske i Slovenije.
Ujedno, djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstava za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela, kao i njihova vještačenja ("Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari“). Na sajmu se i ove godine očekuje dolazak službenog helikoptera MUP-a. Za naše najmlađe posjetitelje organiziran je veliki broj atraktivnih i edukativnih radionica (mobilni poligon "Sigurno u prometu“ - provodi "Jumicar“ u suradnji s prometnom policijom i dr.). Posjetitelji će moći isprobati simulator prevrtanja i sudara automobila, a kojeg je osigurao Autoklub Čakovec. Od velikog broja raznovrsnih radionica, ističe se projekt "Sigurna vozačka dozvola“, koji se osim Čakovca, održava u još četiri grada u Republici Hrvatskoj. Program obuhvaća edukaciju učenika 3. i 4. razreda međimurskih srednjih škola. Tijekom projekta provodi se online kviz, dok u završnom dijelu učenici moraju svladati prigodni poligon uz korištenje tzv. "pijanih naočala". Najuspješniji učenik bit će nagrađen besplatnim polaganjem vozačkog ispita "B“ kategorije.
 
Uz zahvalu suorganizatorima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca na pruženoj potpori u organizaciji ovogodišnjeg sajma, načelnik Ivan Sokač, naglasio je kako se radi o najznačajnijem događaju za Policijsku upravu međimursku u ovoj godini. Svake godine organizacija je sve zahtjevnija i složenija. Uključuju se novi subjekti, a želja nam je da sajam bude što kvalitetnije organiziran - istaknuo je načelnik Sokač.   
 
U svom obraćanju okupljenim predstavnicima medija, međimurski župan istaknuo je kao policijski službenici u Međimurju obavljaju svakodnevno vrlo zahtjevne zadaće vezano uz suzbijanje nezakonitih migracija, kaznenih djela imovinskih delikata, narušavanja javnog reda i mira. Osim, spomenutih represivnih aktivnosti, vrlo su uspješni u raznovrsnim preventivnim aktivnostima, a vrhunac njihovog proaktivnog djelovanja je organizacija ovog sajma - istaknuo je župan Posavec.
 
Zamjenik gradonačelnika Mario Medved, iznio je podatak kako se ovogodišnji Sajam sigurnosti i prevencije, već po treći put organizira na području grada Čakovca. Time pružamo značajnu podršku Policijskoj upravi međimurskoj i pridajemo veliki značaj svim preventivnim projektima koje provode njeni policijski službenici. Uz projekt održavanja Sajma sigurnosti i prevencije, na području grada provode se i mnogi drugi projekti, kao što su "Coolijada“, "Zaštitimo svoj bicikl“, "Video nadzor“ - naglasio je predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.
 
U završnom dijelu konferencije policijska službenica za prevenciju, Marina Matulic-Horvat iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske, predstavila je novinarima kompletan program odvijanja ovogodišnjeg sajma.
 
Pozivamo građane da posjete Sajam sigurnosti i prevencije 2019. te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih i zabranjenih ponašanja.
 
 

Najave | Društvo i zajednica