Najava akcije "Pješaci i vozači bicikla oprez!"

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/promet-razno/biciklisti-oprez5.jpg

Foto: Ilustracija

Policijski službenici će na području Policijske uprave međimurske tijekom 14. studenog ove godine provesti preventivnu akciju "Pješaci i vozači bicikla oprez!".

Cilj je ove akcije pojačanim nadzorom pješaka i vozača bicikla, povećati sigurnost u cestovnom prometu te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj obvezi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama.

Osim preventivnih poruka usmjerenih ovoj kategoriji sudionicima u prometu policijski službenici uručiti će reflektirajuće trake za bolju vidljivost u prometu, svjetla za bicikle te lokote za bicikle koje je za tu priliku osigurao Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.        

Na području Policijske uprave međimurske u 2011. godini zabilježene su ukupno 153 prometne nesreće u kojima su sudjelovali najranjiviji sudionici u prometu.

Vozači bicikla sudjelovali su u 76 prometnih nesreća, od čega u 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 63 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U navedenim nesrećama 3 vozača bicikla smrtno su stradala, 33 vozača bicikla zadobilo teške tjelesne ozljede, 31 vozač bicikla lake tjelesne ozljede.

Pješaci su sudjelovali u 31 prometnoj nesreći od čega u 1 s poginulim osobama, 29 s ozlijeđenim osobama i 1 prometnoj nesreći s materijalnom štetom.

U navedenim nesrećama 1 pješak smrtno je stradao, 15 pješaka zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 16 pješaka lake tjelesne ozljede.

Tijekom 10 mjeseci 2012. godine bilježimo ukupno 124 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali najranjiviji sudionici u prometu.

Vozači bicikla sudjelovali su u 63 prometne nesreće od čega u 49 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 19 vozača bicikla zadobilo teške tjelesne ozljede i 32 vozača bicikla lake tjelesne ozljede te u 14 prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Pješaci su sudjelovali u 22 prometne nesreće od čega u 1 prometnoj nesreći s poginulim osobama u kojoj je smrtno stradao 1 pješak te u 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 8 pješaka zadobilo teške tjelesne ozljede, a 11 pješaka lake tjelesne ozljede, te u 2 prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.



Stranica