Najava preventivne akcije "Zimski uvjeti na cestama"

Slika DANIJELA%20TURK%202019/snijeg%20znak.jpg

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te njihovom edukacijom postigne veći stupanj sigurnosti u cestovnom prometu

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec sutra, 16. prosinca 2020. godine od 8 do 11 sati provest će aktivnosti iz preventivne akciju "Zimski uvjeti na cestama".       

Akcija je usmjerena prema svim sudionicima u cestovnom prometu s naglaskom na dosljedno poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se prvenstveno odnose na korištenje zimske opreme na vozilima.

Cilj akcije je da se preventivnim aktivnostima, obavljanjem nadzora sudionika u prometu te njihovom edukacijom postigne veći stupanj sigurnosti u cestovnom prometu.

U suradnji s djelatnicima stanice za tehnički pregled na nekoliko lokacija diljem Međimurske županije besplatno će provjeravati dubinu utora na gumama vozila, dok će policijski službenici preventivno-edukativnim nadzorom motornih vozila upozoravati njihove vozače na važnost korištenja zimske opreme te će pritom dijeliti prikladne letke.

VRIJEME I LOKACIJE PROVOĐENJA PREVENTIVNE AKCIJE
- od 8 do 9,30 sati državnoj cesti broj 3, između Štefanca i Male Subotice;
- od 9,45 do 11 sati na državnoj cesti broj 209, između Mačkovca i Slemenica;
- od 8,00 do 9,30 sati na državnoj cesti broj 209, između Mačkovca i Slemenica;
- od 9,45 do 11 sati, Šenkovec, M. Tita;
- od 8,00 do 9,30 sati na državnoj cesti broj 208, Gornji Hrašćan, Čakovečka ulica i
- od 9,45 do 11 sati, Nedelišće, Varaždinska ulica.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama, propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Također na autocesti A4 (granični prijelaz Goričan - most Drava III), na D 3 (GP Goričan - most hrvatskog bana Josipa Jelačića), na D 208 (granični prijelaz Trnovec - Nedelišće) i na D 209 (granični prijelaz Mursko Središće - Čakovec) obvezna je uporaba zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja sljedeće godine.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 t, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa veća od 3.5 t, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3.5 t, koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Dubina utora pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm.

Zimski pneumatik je pneumatik čiji je profil, sastav i struktura gazećeg sloja konstruirana tako da po blatu, zimskim i snježnim uvjetima postiže bolje rezultate od ostalih cestovnih pneumatika. Zimski pneumatici označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S.

Najave | Promet i vozila