Obilježen "Dana ružičastih majica" u dječjem vrtiću Suncokret

  • Slika /2023/Obilježen Dan ružičastih majica u Strahonincu/IMG_5933.JPG
  • Slika
  • Slika

Dan ružičastih majica, poznatiji kao "Pink Shirt Day", program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači

Foto: PU međimurska
 
U petak, 24. veljače 2023. godine u jutarnjim satima policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske Damira Bajkovec u Dječjem vrtiću ''Suncokret'' iz Strahoninca, zajedno s djecom i odgojiteljicama obilježila je ''Dan ružičastih majica''.
 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao "Pink Shirt Day", program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači. Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.
 
Djeci dječjeg vrtića ''Suncokret'' odnosno skupini predškolskog uzrasta ''Zmajčeki'' održano je predavanje-edukacija o nepoželjnom delikventnom ponašanju vršnjačkog nasilja.
 
Educirani su kako se trebaju ponašati u društvenoj zajednici, da je nasilničko ponašanje nepoželjan oblik ponašanja, da trebaju prijaviti nasilje svojim roditeljima, učiteljima, odgajateljima, prijatelju ili policijskim službenicima koji su im prijatelji i pomagači nadalje da pomognu prijatelju koji je izložen nasilju, da smogne snagu prijaviti nasilnika, da izbjegavaju društvo nasilnika, da ne podržavanju prijatelja u planiranju nečeg ružnog, da moraju imati svoje stavove i da se ne srame reći nasilniku da nećete trpjeti nasilje i maltretiranje i drugi niz korisnih savjeta.
 
Dječjem vrtiću ''Suncokret'' uručeni su preventivni materijali koji ostaju na korištenje djeci u vrtiću, a sufinancirani su sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.
           
Policijska službenica za prevenciju Damira Bajkovec zahvalila se mališanima i njihovim odgojiteljicama na izrađenim radovima na temu ''STOP MEĐUVRŠNJAČKOM NASILJU'' te ih pozvala da posjete Policijsku upravu međimursku.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica