Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/prevencija/Dan-nenasilja-nad-zenama-m.jpg

Foto: Udruga "Zora, za nenasilje i ljudska prava"

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u  znak sjećanja na sestre Mirabal - Patriu Mercedes, Mariu Argentinu Minervu, Antoniu Mariu Teresu i Belgicu Adelu Dede, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) sestre Mirabel djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla, te su uhićene više puta zajedno sa svojim muževima. Dana 25. studenog, 1960. godine Minervu, Patriu i Mariu Teresu ubila je Trujillova tajna policija dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi supruzi, što je šokiralo i razbjesnilo narod. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Policijska uprava međimurska akcijom "Živim život bez nasilja" obilježila je u suradnji sa udrugom "Zora, za nenasilje i ljudska prava", Centrom za socijalnu skrb, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, Sigurnom kućom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Čakovec i Područnom službom Mursko Središće, Društvom socijalnih radnika, Obiteljskim centrom Međimurske županije, Organizacijom žena HSS-a, Forumom žena SDP-a, Općinama Orehovica, Nedelišće i Sveta Marija, i mnogim drugima. Akciju su podržale i mnoge osobe iz javnog i političkog života kao što su župan Međimurske županije Ivan Pehoč, gradonačelnik Grada Čakovca Branko Šalamon, te saborska zastupnica Dragica Zgrebec.

Cilj ove preventivne aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problematiku nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja; poticanje svih građana, posebice žrtava nasilja, na prijavljivanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja; te upoznavanje građana kao i žrtava nasilja sa državnim institucijama kojima se mogu obratiti za pomoć te prijaviti saznanja o obiteljskom nasilju.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

Često se kaže da je "šutnja zlato". No, šutiti o nasilju u obitelji, bilo u Vašoj vlastitoj, susjedovoj ili tek nekoj Vašeg poznanika u ovom slučaju nije mudar potez.

S toga nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192, možda će te time spasiti nečiji život.



Stranica