Od ponoći na snazi odluke Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom

Slika /192 - FOTOGRAFIJE/AUTO.jpg

Niz novih mjera stupa na snagu 19. ožujka i primjenjuju se sljedećih 30 dana

Foto: Ilustracija

Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Za provedbu mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.
Detaljan popis i pojašnjenje mjera koje su u ponoć stupile na snagu: Mjere stupaju na snagu 19. ožujka i primjenjuju se 30 dana. 
 
Dakle ovim mjerama radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske privremeno se zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prelaza. 
Izuzeci od ove Odluke odnose se na:
  • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;
  • prekogranične radnike;
  • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;
  • diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
  • putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 
 
 
Važno je naglasiti kako će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Povratak u matične države omogućit će se i građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području, kao i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 200/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. 

Svi hrvatski državljani koji svakodnevno (ne odnosi se na tjedna, mjesečna putovanja) moraju putovati na rad u druge zemlje (prekogranični radnici) potrebno je da radi provjere opravdanosti putovanja, pribave potvrdu od svog poslodavca o zaposlenju u stranoj državi, a koju će prilikom granične kontrole predočiti policijskom službeniku.  Isto vrijedi i za strane radnike koji rade u Republici Hrvatskoj.
 

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica