Odluka o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostatka biljaka nakon žetve i berbe, te loženje vatre u šumama i blizini šuma

Slika FOTOGRAFIJE WEB/O NAMA/MS.JPG

Početkom sezone radova na poljoprivrednim površinama mnogi naši građani uređuju i čiste poljoprivredne i druge površine te tom prilikom često spaljuju korov, suhu travu i ostalo nisko raslinje.

Foto: Ilustracija

 

Početkom sezone radova na poljoprivrednim površinama mnogi naši građani uređuju i čiste poljoprivredne i druge površine  te tom prilikom često spaljuju korov, suhu travu i ostalo nisko raslinje.

 

Stoga apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost prilikom paljenja vatre ili postupanja s lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Također upućujemo sve građane na poštivanje županijske Odluke kojom se u razdoblju od 2. svibnja do 3. listopada 2016. godine zabranjuje spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe, te loženje vatre u šumama i blizini šuma.

Posebno podsjećamo na sljedeće:

  • osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,
  • prilikom spaljivanja potrebno je uz sebe imati priručna sredstva za gašenje požara,
  • ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, te ako osoba koja vrši spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu, dužni su o tome obavijestiti najbliže dobrovoljno vatrogasno društvo. Obavijest  o spaljivanju daje se neposredno DVD-u ili putem telefona tri sata prije i mora sadržavati: naziv i površinu, broj osoba, planirano vrijeme, opis i količinu materijala, te preventivne mjere koje će se primjenjivati.

 

Molimo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja u cilju zaštite osoba i imovine.



Stranica