Održan koordinacijski sastanak Državnog odvjetništva i policije

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/sastanak-s-ODO-m.jpg

Foto: PU međimurska

U utorak, 30. listopada, u prostorijama Policijske uprave međimurske održan je radni sastanak rukovoditelja ustrojstvenih jedinica, predvođenih načelnikom Krunoslavom Gosarićem i zamjenikom Danijelom Mikulićem i čelnih ljudi državnog odvjetništva, Županijskom državnom odvjetnicom u Varaždinu, Biserkom Šmer-Bajt, zamjenicom Irmom Bagarić te Općinskim državnim odvjetnikom u Čakovcu, Davorinom Zlatarekom.

 

Tema sastanka je bila unapređenje odnosa državnog odvjetništva i policije, a koji su ocijenjeni kao iznimno dobri do sada, u svjetlu primjene novina iz Zakon o kaznenom postupku koji je promijenio ulogu državnog odvjetnika i policije. Županijska državna odvjetnica Biserka Šmer-Bajt ukazala je na dosadašnju praksu sudova i primjenu načelna oportuniteta kod odlučivanja državnog odvjetnika.

Neizostavna tema sastanka je bila usklađivanje postupanja sukladno obvezama iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma do 2020. godine i sve većem broju incidenata na nacionalnoj osnovi, osobito putem Internet portala. Ukazana je obveza jednakosti sviju pred zakonom i jednako postupanje prema bilo kojem počinitelju kaznenog djela, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Sudionici su ukazali da je nužna jača povezanost državnog odvjetništva, policije, službi socijalne skrbi i ostalih državnih službi, osobito kroz Vijeće za prevenciju Međimurske županije, kako bi se zaustavio trend porasta kaznenih djela iz domene imovinskih delikata počinjenih od strane maloljetnih osoba.

Zaključak sastanka je bio da su dobrodošle takve koordinacije i da se ubuduće češće održavaju, dok suradnju treba zadržati na sadašnjoj razini ali i nastojati unaprijeđivati istu.



Stranica