„Mir i dobro 2017./2018. “

Slika 2017/MIR I DOBRO/MS.JPG

Foto: PU međimurska

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, Policijska uprava međimurska provodit će aktivnosti iz operativne akcije "MIR I DOBRO 2017. / 2018. “.

 

 

Ova akcija provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, te spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u željezničkom i cestovnom prometu te na graničnim prijelazima

Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji moći  nabaviti pirotehnička sredstva za zabavu.

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017.) , kako slijedi:

  • pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
  • pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja,
  • uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

Apeliramo na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a kod uporabe dozvoljenih pirotehničkih sredstava da budu posebno pažljivi, poštujući upute proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima

Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina i ovih blagdana očekuju se sporadični slučajevi  zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih.

U sklopu akcije "Mir i dobro" Policijska uprava međimurska provodit će i niz preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U gradovima i većim naseljima provest će se informativni punktovi na kojima će se građani moći informirati o mjerama samozaštite i pritom dobiti letak sa savjetima o korištenju pirotehničkih sredstava, a u svim školama postavit će se i plakati kako bi se najmlađima skrenula pozornost na sve opasnosti korištenja pirotehnike.

Obzirom na očekivano pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima policija će pojačati kontrolu i svoju prisutnost na prometnicama, a građane molimo za razumijevanje zbog mogućih prometnih gužvi i strpljenje kako zbog nervoze i naglih radnji ne bi doveli u opasnost sebe i druge.

Tijekom trajanja protekle operativne akcije „Mir i dobro 2016./2017.“ na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirani događaji koji bi u znatnijoj mjeri narušili stanje javnog reda i mira i stanje opće sigurnosti, a niti su evidentirani slučajevi zlouporabe oružja, eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava, niti je zbog uporabe pirotehničkih sredstava došlo do ozljeđivanja građana ili oštećenja imovine.

Svakako, ističemo kako tijekom proteklih blagdana uslijed korištenja pirotehnike nije bilo stradavanja djece, dok je to proteklih godina bio čest slučaj.

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.Stranica