Održana predavanja umirovljenicima u Goričanu i Donjoj Dubravi

  • Slika /2022/Održana predavanja umirovljenicima u Goričanu i Donjoj Dubravi/IMG_1972.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Održana su predavanja umirovljenicima o samozaštitnim mjerama        

Foto: PU međimurska

Krajem mjeseca studenoga ove godine u prostorijama Udruge umirovljenika Općine Goričan i u srijedu 14. prosinca 2022. godine u vremenu od 10 do 11 sati u prostorijama Udruge umirovljenika Donje Dubrave, temeljem dobre suradnje i poziva od strane Centra za pomoć u kući Međimurske Županije, kontakt policajci Policijske postaje Prelog, održali su predavanje umirovljenicima o samozaštitnim mjerama vezanim na kažnjiva ponašanja, s posebnim osvrtom na prijevare na štetu starijih osoba, kao i o zakonskim obvezama pješaka i vozača bicikla u prometu.
 
Prilikom predavanja umirovljenici su informirani kako policijska praksa sve češće bilježi događanja kao i prijevare u kojima su žrtve kaznih dijela upravo starije osobe, a kao razlozi takvim vrstama prijevara najčešće su njihova odmakla životna dob, samostalno stanovanje kao i neupućenost i nepažnja. Umirovljenicima je prezentirano kako prevaranti, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti te sve pritom lažno predstavljaju, najčešće kao djelatnici HEP-a, HRT-a, raznih inspekcijskih službi i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i tako postaju žrtve prijevara. Iz tog razloga cilj ovog predavanja bio je savjetima i preporukama educirati umirovljenike kako se ponašati u takvim situacijama i na koji način se zaštiti, te su upućeni da u tim slučajevima promptno izvijeste policiju pozivom na broj 192.

Isto tako obzirom na učestalost stradavanja pješaka i biciklista na prometnicama PU međimurske, umirovljenicima je skrenuta pozornost na striktno poštivanje zakonske regulative glede kretanja pješaka i vozača bicikla u prometu s namjerom da se kod umirovljenika kao jedne od osjetljivih skupina u prometu podigne svijest o potrebi obilježavanja reflektirajućim materijalom u prometu.
 
Za napomenuti je kako  je u Donjoj Dubravi umirovljenike posjetio i predstavnik Auto kluba Čakovec gospodin Neno Ban, koji se umirovljenicima obratio s nekoliko riječi i savjeta vezanih uz kretanje u prometu, a iste je darivao raznim reflektirajućim materijalima.
 
Na predmetnim predavanijima ukupno je prisustvovalo oko 30-ak umirovljenika, kojima su podijeljeni promotivni reflektirajući privjesci nabavljeni putem sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije, kao i brošure Policijske uprave međimurske pod nazivom „Zajedno do veće sigurnosti“, „Pješaci sigurno u prometu“ i „Biciklisti pažnja“.
 
Predmetne preventivne aktivnosti u Udruzi umirovljenika imale su za cilj promociju policije u zajednici, a prvenstveno policije kao servisa građana i policajca kao prijatelja i pomagača.
           
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica