OPREZ, prijevara prilikom pokušaja realizacije kredita putem društvenih mreža

Slika /FOTOGRAFIJE MUP 2021/policija 2019. -1.jpg

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne ponude „povoljnih“ kredita na društvenim mrežama te da se ne upuštaju u sumnjive novčane transkacije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od 35-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela prijevare.  

Naime, oštećena je u siječnju 2022. godine na jednoj od društvenih mreža stupila u kontakt s nepoznatim osobama koje imaju registrirane profile na društvenoj mreži putem kojih oglašavaju i nude kredite.

U namjeri da realizira kredit, prema uputama nepoznatih osoba u više je navrata na njihove račune uplatila više tisuća kuna, pod izlikom troškova obrade kredita. Pošto realizacija kredita nije ostvarena, niti joj je vraćen uplaćen novac, smatra da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.
 
Pozivamo građane na oprez. Internet i društvene mreže pune su oglasa i ponuda za lako dostupne gotovinske kredite. Iza takvih se oglasa i ponuda najčešće skrivaju prevaranti koji ne samo da neće isplatiti kredit već će građanima uzeti i novac. Pripazite kome se obraćate za financijsku pomoć, ne nasjedajte na ovakve i slične ponude „povoljnih“ kredita putem društvenih mreža, ne upuštajte se u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama kredita putem društvenih mreža i drugih sredstava komunikacije putem interneta. Ako vam je potreban kredit, najsigurnija realizacija još uvijek je putem banke, direktno u poslovnici. 

Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama i putem raznih aplikacija striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka. 
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon