Oprez prilikom investiranja u kripto valute

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policija2.jpg

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: Ilustracija

U srijedu, 23. veljače 2022. godine Policijska uprava međimurska od 46-godišnjaka s područja Međimurske županije zaprimila je kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare.

Naime, muškarac je u rujnu 2021. godine na Internetu pronašao oglas o investiranju u kripto valute te se putem linka povezao na Internet stranicu gdje je ispunio obrazac sa svojim osobnim podacima, nakon čega su mu ubrzo od strane više nepoznatih osoba stizali pozivi sa stranih brojeva.

U komunikaciji i povjerenju s nepoznatim osobama, oštećeni muškarac im je dao podatke sa svoje bankovne kartice (broj računa i CVV sigurnosni broj) te je putem više aplikacija za pristup računalu na daljinu omogućio pristup svom računalu. Potom su uz autorizaciju oštećenog izvršili nekoliko transakcija na nepoznate račune u cilju ulaganja u kripto valute. Nakon toga nepoznate osobe su prekinule svu komunikaciju.

Materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom nailaska na sumnjive oglase na Internetu koji nude investiranje u kripto valute, a pritom obećavaju laku i brzu zaradu. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije.
 
U posljednje vrijeme primjećujemo i povećanje takozvanih „phishing“ obrazaca na poznatim Internet stranicama (npr. za kupnju i prodaju) odnosno lažnim linkovima koji vode na Internet stranice koje izgledaju kao prave, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o njihovim bankovnim karticama, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.
 
Stoga savjetujemo građane:  
  • nikad ne upisujte osobne podatke, brojeve s bankovnih kartica, PIN ili CVV broj ili druge informacije o kartici na nepoznatim, nepouzdanim ili neprovjerenim internetskim stranicama
  • ne klikajte link na nepoznatu stranicu na kojoj traže da upišete vaše osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici,
  • nikad ne šaljite novac osobama koje ne poznajete,
  • uvijek sačuvajte svu dokumentaciju vezanu uz vašu online kupnju,
  • ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice.

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon