OPREZNO, prilikom kupovine putem oglasnika na raznim društvenim mrežama

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/online kupovina.jpg

Izbjegavajte tzv. "kupovine na slijepo" te plaćanja unaprijed direktno na bankovne račune osoba koje ne poznajete

Foto: EUROPOL

Jučer, 28. prosinca preloški policajci zaprimili su kaznenu prijavu 20-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.
 
Oštećeni je početkom prosinca ove godine putem oglasnika na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas o prodaji motocikla. Stupio je u kontakt s prodavateljem koji mu je odgovorio da će mu se za daljnje informacije vezano za kupoprodaju motocikla javiti njegova supruga na e-mail adresu, a koju je prethodno poslao prodavatelju.
 
Sredinom prosinca oštećenog je putem e-maila na njemačkom jeziku kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila kao supruga prodavatelja motocikla. Objasnila mu je kako se motocikl nalazi u Švicarskoj i da je njegova konačna cijena 8.500 eura te kako će se motocikl dostaviti putem specijalizirane dostavne službe.
 
Oštećeni je pristao na kupovinu te uplatio traženi novčani iznos na dostavljeni bankovni račun. Nakon uplate primio je e-mail da će motocikl biti dostavljen do kraja tjedna. Ujedno, dostavljen mu je i evidencijski broj namijenjen za praćenje pošiljke.
 
Pošto motocikl nije dostavljen u navedenom roku kontaktirao je dostavnu službu te je dobio odgovor kako se ne bave dostavom motocikala te da je evidencijski broj za praćenje pošiljke zaprimio putem lažne internetske stranice dostavne službe. Nakon toga pokušao je kontaktirati prodavatelja, ali u tome nije uspio te je shvatio kako je prevaren i oštećen za novčani iznos od 8.500 eura zbog čega odlučio događaj prijaviti policiji.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja.
     
Nekoliko savjeta vezano za kupovinu putem raznih oglasnika na društvenim mrežama te općenito kupovine na internetu:
  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće - veće su šanse da možete riješiti moguće probleme,
  • potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje,
  • koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca,
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja,
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi,
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver,
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver,
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci,
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne povoljne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 
  • vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Želimo vam sigurnu kupovinu!
 
Ujedno, svim žiteljima Međimurske županije u novoj godini želimo puno zdravlja, sreće i veselja!  
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon