Osmi "Sajam sigurnosti i prevencije" u Prelogu

  • Slika /2023/SAJAM FOTKE NAJAVA 2023/IMG_0297.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete "Sajam sigurnosti i prevencije“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja

Foto: PU međimurska

I ove godine Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Preloga i Gradom Prelogom te uz potporu Ravnateljstva policije nastavlja s organizacijom "Sajma sigurnosti i prevencije".

Jedinstvene i specifične sajmene aktivnosti održat će se u petak, 22. rujna od 10 do 16 sati na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog (u slučaju lošeg vremena sajmene aktivnosti održat će se u sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog). Kao i svih prethodnih sedam godina ulaz za posjetitelje je besplatan.

Na ovogodišnjem sajmu izlagači, koji se u svom radu bave sigurnošću i prevencijom, predstavit će javnosti raznu opremu i tehnička pomagala, koju koriste u svakodnevnom radu, uz prezentaciju mnogobrojnih preventivnih radionica. Veliki broj radionica posvećen je najmlađim članovima društvene zajednice, kao što su "Sigurnost djece na internetu", "U boji tolerancije", "Predškolci u cestovnom prometu", "Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari", „Stop međuvršnjačkom nasilju“  i mnoge druge. Također, „MAK teatar“ održat će predstavu za djecu predškolskog uzrasta „Prvi koraci u prometu“. Kroz igru,  na veseo i razigran način djeca će naučiti kako se pravilno kretati pločnikom, kako prelaziti zebru, čemu služe semafori i još mnogo drugih stvari. Predstava se održati kod zgrade Nautičkog doma s početkom u 10:30 sati.
Na pedesetak informativnih punktova posjetitelji će se moći upoznati s radom pripadnika civilne zaštite, crvenog križa, carine, vatrogasaca, policije, kao i mnogih drugih javnih institucija, civilnih udruga društva te privatnih tvrtki, koje se u svome radu bave zaštitom osoba i imovine.

Osim policijskih službenika Policijske uprave međimurske, svoje preventivne aktivnosti predstavit će i policijski službenici iz Policijske uprave osječko-baranjske, Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave varaždinske. Međunarodni karakter Sajmu sigurnosti i prevencije pridodaje gostovanje policijskih službenika iz Mađarske i R. Slovenije.     

Najatraktivniji dio sajma, svakako su pokazne vježbe koje počinju u 13 sati. Interventni policajci iz Policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke i međimurske prikazat će vježbe rada s oružjem i službenom palicom-tonfom te demonstrirati razne borilačke vještine koje policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Ujedno, međimurski interventni policajci prikazat će vježbu uhićenja počinitelja teškog  kaznenog djela.

U središnjem dijelu bit će prikazana vježba u kojoj će sudjelovati nekoliko službenih pasa iz Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Posjetiteljima će se predstaviti s nekoliko vrlo interesantnih vježbi. Detekcije uzorka krvi na tlu i uzorka zapaljive tekućine na tlu te detekcije droge, provjere identiteta osobe, odbijanja napada na policijskog službenika i sprječavanje bijega osobe.
 
Za veliko finale predviđena je mega vježba hitnih službi koja će se održati na jezeru HE Dubrave. Vježba uključuje sudjelovanje Službe civilne zaštite Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Čakovec, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, Nautičkog kluba „Labud“ Prelog, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Svakako, treba napomenuti da će na prostor Sportsko rekreacione zone Marina, sletjeti službeni helikopter MUP-a, kojeg naravno, svi posjetitelji mogu razgledati.

Svečana akademija povodom obilježavanja Dana policije i otvorenja "Sajma sigurnosti i prevencije" počinje u 11 sati u Domu kulture u Prelogu.

Pozivamo sve žitelje Međimurske županije, a i šire, da posjete "Sajam sigurnosti i prevencije“ te svojim aktivnim sudjelovanjem prepoznaju značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja.
 
Ove godine Policijska uprava međimurska obilježavat će Dan policije prema sljedećem programu:

PETAK, 22. rujna 2023. godine
- od 9 do 10:30 sati - Sveta Misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu te susret načelnika Policijske uprave s članovima obiteljima poginulih i nestalih policijskih službenika (Prelog, Glavna ulica 36)
- od 11 do 12 sati - otvaranje osmog Sajma sigurnosti i prevencije i svečana   akademija povodom Dana policije (Dom kulture - Prelog, Trg Slobode 1)
- od 12:15 do 13 sati - odlazak prema SRZ Marina kod Preloga (Ulica Matije Gupca bb) te razgledavanje Sajma
- u 13 sati - početak pokaznih vježbi (SRZ Marina Prelog)

NEDJELJA, 24. rujna 2023. godine
Policijska udruga IPA Međimurje - Čakovec, povodom Dana policije, pod naslovom “HODAJMO ZA PLAVO PRIJATELJSTVO”, organizira šetnju uz rijeku Muru, od grada Mursko Središće do Žabnika, najsjevernije točke u Republici Hrvatskoj. Događaj će se održati u nedjelju, 24. rujna 2023. godine s početkom u 10 sati, a njezin osnovni cilj je promicanje policijske struke u lokalnim zajednicama uz zbližavanje naših kolega, njihovih obitelji i prijatelja.

UTORAK, 26. rujna 2023. godine
- od 9 do 13 sati - dobrovoljno darivanje krvi povodom Dana policije

SRIJEDA, 27. rujna 2023. godine
- od 10 do 12 sati - paljenje svijeća na grobovima poginulih policajaca na području Međimurske županije   
- s početkom u 11 sati u Cirkovljanu na sportskim terenima NK Naprijed povodom Dana policije održat će sportski susreti djelatnika Policijske uprave međimurske

SRIJEDA, 4. listopada 2023. godine
- Sveta Misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje u Štrigovi (župna crkva) povodom Dana kapelanije Sv. Franjo Asiški za područje Policijske uprave međimurske
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica