Pojačane aktivnosti međimurske policije na suzbijanju najtežih prometnih prekršaja

Slika DANIJELA%20TURK%202019/IMG_8537.JPG

Aktivnosti policije bit će usmjere na sprječavanje, odnosno sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice prekršaja iz tzv. grupacije „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel)

Foto: Ilustracija

Pojavom pandemije COVID - 19 virusa, prema odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, propisane su mjere s ciljem suzbijanja širenja virusa, a koje su, između ostalog, uključivale onemogućavanje kretanja u prometu između županija bez prethodno izdanih propusnica. Ujedno, bio je zabranjen i rad velikom broju trgovačkih, rekreacijskih, ali i ugostiteljskih objekata.
 
Međutim, koristeći navedenu situaciju pojedini vozači kršili su prometne propise na način da su upravljali vozilom brzinom većom od dopuštene i takvim neodgovornim ponašanjem izazivali prometne nesreće, često s najtežim posljedicama. Zbog navedenog ponašanja na području Republike Hrvatske u proteklom, relativno kratkom razdoblju (od 24. travnja 2020. godine), dogodilo više prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 16 osoba.
 
Analizirajući spomenute nesreće, razvidno je da su ih većinu prouzročili mladi vozači (do 24 godine starosti), odnosno mlađe osobe upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prioritetno zbog grubog kršenja prometnih propisa. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika,  nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.
 
Istovremeno, smanjenjem broja oboljelih zbog COVID - 19 virusa, prema odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, došlo je do ukidanja pojedinih mjera, koje se prvenstveno odnose na omogućavanje kretanja bez propusnica i prelaska državne granice za naše i strane državljane. Navedeno će zasigurno utjecati na značajno povećanje kretanja stanovništva, prije svega za obilazak rodbine koja živi na udaljenim lokacijama, obilazak objekata za odmor koji se nalaze izvan mjesta prebivališta, putovanja određenog broja stranih i domaćih državljana u turističke destinacije i sl. Osim toga, ponovno je omogućen rad ugostiteljskih objekata, što će kod jednog dijela vozača (posebice mladih) utjecati na povećanu konzumaciju alkoholnih pića, a zatim upravljanje vozilom. 
 
U narednom razdoblju aktivnosti međimurske policijske bit će usmjerene na pojačani nadzor cestovnog prometa. Posebni naglasak bit će na sprječavanju, odnosno sankcioniranju najtežih prekršaja, posebice prekršaja iz tzv. grupacije „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te na utvrđivanju prekršaja vozača mopeda i motocikala. Kao i dosad, oštrica postupanja bit će usmjerena prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima, kao i prema mladim vozačima. Ujedno, u cilju veće zaštite pješaka i biciklista, odnosno njihovog manjeg stradavanja, provodit će se razne preventivne, ali i represivne akcije. 
 
Nadzor cestovnog prometa odvijat će se na većem broju lokacija diljem Međimurske županije, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema, kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu.
 
Stoga ponovno upućujemo nekoliko savjeta svim sudionicima u cestovnom prometu:
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinete za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budete propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Najave | Promet i vozila