Posjet članova njemačkog ekspertnog tima policije

Slika Fotografije/Imam izbor/Imam-izbor-19112012_mala-2.jpg

Foto: PU međimurska 

U ponedjeljak, 19. studenog, predstavnici Ravnateljstva policije - voditeljica Službe Prevencije Sandra Veber i policijska službenica navedene službe Monika Kovačić, predstavnica UNDP-a Tamara Karaica, te članovi ekspertnog tima Ministarstva unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, policijski službenici Rüdiger Schiling i Alexander Röchling, prisustvovali su trećem predavanju preventivnog projekta "Imam izbor", održanom u Osnovnoj školi Kuršanec, nakon kojeg su u Policijskoj upravi međimurskoj održali radni sastanak.

U sklopu treće komponente preventivnog projekta, za učenike 5. razreda Osnovne škole Kuršanec, provedeno je interaktivno predavanje na temu "Za nasilje nema opravdanja". Predavanje je,uz podršku policijskih službenika Policijske uprave međimurske Tomislava Oletića, Stojana Bogdana i Filipa Novaka, vodio Nikša Jelovčić s Policijske akademije.Tijekom predavanja učenici su na zanimljiv način upoznati s raznim vrstama nasilnog ponašanja, kao što je obiteljsko i međuvršnjačko nasilje, te sa posljedicama koje nasilje, kao nepoželjno društveno ponašanje, izaziva. U nastavku druženja, za učenike je organizirana predstava u izvedbi kazališne skupine eminentnog glumca Zijaha Sokolovića, putem koje su na interesantan i slikovit način predstavljeni razni oblici nasilja. Ovim predavanjem i predstavom, želi se kod učenika potaknuti i razvijati sposobnost prepoznavanja ove vrste neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja, za koje nema opravdanja.

U poslijepodnevnim satima u Policijskoj upravi međimurskoj održan je radni sastanak povodom provođenja aktivnosti vezanih za EU IPA 2008 twinning light projekta - "Jačanje kapaciteta MUP-a za prevenciju kriminaliteta".

Goste su primili načelnik Policijske uprave međimurske - Krunoslav Gosarić, njegov zamjenik- Danijel Mikulić, te policijski službenik za nadzor i planiranje - za prevenciju Ureda načelnika Radovan Gačal. Podrobno su prezentirali i upoznali goste s preventivnim aktivnostima i programima koje provodi Policijska uprava međimurska. Neki od prezentiranih programa poslužili su i susjednim policijskim upravama kao osnova za unapređenje suradnje policije i lokalne samouprave u prevenciji kriminaliteta. Predstavljen je i rad Vijeća za prevenciju ustrojenih na području Međimurske županije, kao i modaliteti provođenja preventivnih projekata kroz rad Vijeća te načini suradnje policije i medija, s ciljem prezentiranja rada široj javnosti.

Njemački predstavnici su u svom izlaganju upoznali nazočne sa zadaćama njihovog tima. Istaknuli su kako su zaduženi za sastavljanje jedinstvenog Priručnika za prevenciju, koji bi olakšao policijskim službenicima rad u prevenciji. Također, izrazili su vrlo visoko mišljenje o predstavljenom radu Policijske uprave međimurske, u vezi prevencije kriminaliteta i drugih kažnjivih ponašanja. Pohvalili su model izvješćivanja jedinica lokalne uprave i samouprave o stanju sigurnosti na njihovim područjima te način suradnje sa medijima. Takav način suradnje prezentirat će svojim kolegama te će ga kao ogledni primjer unijeti i u spomenuti Priručnik.



Stranica