Prevencija vršnjačkog nasilja i sredstava ovisnosti te sigurnost na internetu u Osnovnoj školi Orehovica

  • Slika /2024/OŠ OREHOVICA 14022023/OŠ Orehovica (4).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom predavanja za 60-ak učenika i njihovih roditelja koje su održali Damira Bajkovec i Radovan Gačal podijeljeni su razni edukativno-promotivni materijali na temu prevencije vršnjačkog nasilja  i sredstava ovisnosti te sigurnosti na internetu

Foto: PU međimurska

U srijedu, 14. veljače u večernjim satima na poziv ravnatelja Osnovne škole Orehovica te temeljem dosadašnje uspješne suradnje, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave međimurske održali su preventivno-edukativna predavanja za učenike škole i njihove roditelje.

Za učenike 6., 7. i 8. razreda održano je objedinjeno predavanje na temu prevencije vršnjačkog nasilja  i sredstava ovisnosti te sigurnosti na internetu. Ovakvim i sličnim predavanjima mladima se nastoje prenijeti informacije, ali i alati koji im mogu poslužiti da se uspješno odupru ovisnostima te da znaju donijeti ispravnu odluku u slučaju nailaska na rizične situacije. Ujedno, u dijelu predavanja koje se odnosilo na vršnjačko nasilje kod učenika se želi potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja. Stvoriti pozitivne stavove koji su u skladu s društveno poželjnim vrijednostima te podići svijest o potrebi prijavljivanja svih vrsta nasilja, a sve kako bi se izgradila kultura nenasilja među mladima.

Tijekom predavanja za roditelje prenijete su im osnovne informacije o najzastupljenijim drogama na području Međimurske županije te opasnostima koje vrebaju adolescente koji konzumiraju droge. Objašnjene su im pravne posljedice zlouporabe droga i alkohola te interneta uz pojašnjenja policijskog postupanja prilikom utvrđivanja prekršaja, odnosno kaznenog djela iz domene zlouporabe droga.  Uz navedeno, za roditelje su održana i predavanja na temu prevencije vršnjačkog nasilja u sklopu kojeg je roditeljima ukazano na pojavne oblike takvog nasilja, načine suzbijanja, odnosno prevenciju kao i kazneno-pravnu zaštitu u pogledu spomenute vrste nasilja. Također, roditelji su upoznati s nizom korisnih savjeta s ciljem zaštite i sigurnosti, prilikom korištenja interneta. Upućeni su na internetske stranice na kojima se mogu informirati o sigurnom korištenju interneta. Ujedno, predstavljene su im opasnosti koje prijete njihovoj djeci u bespućima virtualnog svijeta te su im prezentirani razni korisni savjeti kako mogu poduzeti razne preventivne mjere.

Tijekom predavanja roditeljima su predstavljene i aktivnosti iz projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta ("WEB HEROJ"). Pojašnjene su im opasnosti kibernetičkog kriminala te su upoznati s mjerama prevencije i zaštite.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica