Preventivne aktivnosti Službe prevencije Ravnateljstva policije u Osnovnoj školi Orehovica

 • Slika /2023/PA OŠ OREHOVICA 10112023/PA OŠ Orehovica (21).jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Učenicima su predstavljene preventivne aktivnosti iz nacionalnih akcija i programa "Poštujte naše znakove", "Zajedno" i "Imam izbor", a koje su suglašene s nedavno donijetim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2023. do 2025. godine

Foto: PU međimurska

U okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Nacionalnog plana za uključivanje Roma, u organizaciji Službe prevencije Ravnateljstva policije i linije rada prevencije Policijske uprave međimurske, u Osnovnoj školi Orehovica održane su aktivnosti iz nacionalnih preventivnih akcija i programa "Poštujte naše znakove", "Zajedno" i "Imam izbor".
 
Tijekom današnjeg (10. studenoga) prijepodneva, najprije je u sportskoj dvorani održan edukativni program za najmlađe uzraste, učenike od prvog do trećeg razreda, a sve u sklopu prometne preventivne akcije "Poštujte naše znakove". U uvodnom dijelu održana je zanimljiva interaktivna radionica pod nazivom „Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu“. Potom je održana edukativna predstava "Prvi koraci u prometu" u izvedbi "Mak teatra". Kroz igru i zanimljive situacije učenicima od prvog do trećeg razred ukazano je na važnost pravilnog i sigurnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Djeca se svakodnevno susreću s mnoštvom prometnih znakova, a u njihovom šarenilu ponekad je teško prepoznati i zapamtiti njihova značenja.
 
Nakon edukativne predstave za spomenuti uzrast učenika pripremljen je i prigodni prometni poligon tzv. "Jumicar". Upravljajući samostalno specijaliziranim autićima djeca su se susretala s realnim poteškoćama iz perspektive vozača, a sve s ciljem da sagledaju sve potencijalne opasnosti koje vrebaju na pješake prilikom sudjelovanja u prometu. Djeca su po prvi put imala priliku osobno doživjeti što znači biti vozač automobila, ali u kontroliranim uvjetima.
 
U sklopu postavljenog prometnog poligona, uspostavljena su i dva informativna punkta, odnosno radionice kontakt policajaca Policijske postaje Čakovec pod nazivom "Policajac - prijatelj pomagač", kao jedna od komponenti nacionalnog preventivnog programa "Imam izbor". Također, djelatnici Službe civilne zaštite Čakovec na svom informativnom punktu pod nazivom "Sigurno i zabavno" proveli su raznovrsne preventivne aktivnosti.
 
U sklopu preventivnog programa "Zajedno" za učenike sedmih i osmih razreda, u holu škole, prikazan je film "Udaj se kad si spremna". Ovaj igrano-dokumentarni film usklađen je sa smjernicama Nacionalne strategije za uključivanje Roma i svoju pažnju usmjerava na poboljšanje kvalitete života romske zajednice. Film je nastao kao zajednički angažman Udruge žena Romkinja Romsko srce i Ministarstva unutarnjih poslova,  dok režiju potpisuje Ivan Kristijan Majić. Film se bavi tematikom problema prisilnih brakova, odnosno brakova koji se sklapaju bez pristanka jednog ili oba supružnika, čime se krši temeljno ljudsko pravo,  pravo na slobodno odlučivanje, budući da je Općom deklaracijom o pravima čovjeka iz 1948. godine zajamčeno da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i  pravima, da svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost, da nitko ne smije biti držan u ropstvu i podčinjenosti niti smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom i nečovječnom ili  ponižavajućem postupku ili kažnjavanju. Većina žrtava takvih prisilnih brakova su osobe ženskog spola, među kojima su posebno osjetljive skupine djeca, maloljetnice kao i osobe sa psiho-fizičkim poteškoćama i problemima. Oni postaju žrtve trgovanja ljudima i žrtve kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece.      

Sudionicima preventivnih aktivnosti pripremljeni su prikladni preventivni promotivni materijali, a posebice za polaznike prvih razreda Osnovne škole Orehovica kojima su na događanju podijeljene dječje kišne reflektirajuće kabanice financirane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Ujedno, za ostale sudionike pripremljeni su preventivni promotivni materijali osigurani sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova te Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Svojom prisutnošću preventivne aktivnosti podržali su Sandra Veber voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije i Vladimir Faber savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Voditeljica Službe prevencije ističe kako su provedene preventivne aktivnosti u Osnovnoj školi Orehovica usuglašene s nedavno donijetim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Kroz taj Akcijski plan i donijete mjere ponajviše se ističe obveza Ministarstva unutarnjih poslova i dr. institucija o jačanju sigurnosti u zajednici. Upravo spomenuta mjera ima za cilj sprečavanje svih oblika diskriminacije pa se uklapa u danas provedene preventivne aktivnosti u sklopu programa "Imam izbor" i "Zajedno". Naglasak je stavljen na preventivne aktivnosti koje se odnose na sprečavanje diskriminacije, o rodnoj jednakosti i ravnopravnosti, o pravima djece u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, kao i o pravima žena, djevojčica u skladu s Istanbulskom konvencijom. Tijekom interaktivnih radionica odrađene su teme vezane za prevenciju trgovanja ljudima, obiteljskog nasilja, vršnjačkog nasilja, kao i teme o rodnoj jednakosti i ravnopravnosti.
 
Posebnu zahvalu upućujemo ravnatelju Osnovne škole Orehovica Branku Sušecu na ukazanoj potpori u organizaciji i provedbi preventivnih aktivnosti.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica