Preventivno-edukativna predavanja u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec

  • Slika /2024/GŠC 28022024 prevencija/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kod učenika se želi potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja. Stvoriti pozitivne stavove koji su u skladu s društveno poželjnim vrijednostima te podići svijest o potrebi prijavljivanja svih vrsta nasilja, a sve kako bi se izgradila kultura nenasilja među mladima

Foto: PU međimurska
 
U srijedu, 28. veljače 2024. godine policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske s učenicima Graditeljske škole i korisnicima Učeničkog doma obilježila je ''Dan ružičastih majica''.
 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači. Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.
 
Učenicima i korisnicima Učeničkog doma Graditeljske održano je predavanje-edukacija o nepoželjnom delinkventnom ponašanju vršnjačkog nasilja. Kod učenika se želi potaknuti i razviti sposobnost prepoznavanja neprihvatljivog i nedozvoljenog ponašanja. Stvoriti pozitivne stavove koji su u skladu s društveno poželjnim vrijednostima te podići svijest o potrebi prijavljivanja svih vrsta nasilja, a sve kako bi se izgradila kultura nenasilja među mladima. Educirani su kako se trebaju ponašati u društvenoj zajednici, da je nasilničko ponašanje nepoželjan oblik ponašanja, da trebaju prijaviti nasilje svojim roditeljima, učiteljima, prijatelju ili policijskim službenicima koji su im prijatelji i pomagači nadalje da pomognu prijatelju koji je izložen nasilju, da smogne snagu prijaviti nasilnika, da izbjegavaju društvo nasilnika, da ne podržavanju prijatelja u planiranju nečeg ružnog, da moraju imati svoje stavove i da se ne srame reći nasilniku da nećete trpjeti nasilje i maltretiranje i drugi niz korisnih savjeta.
 
Osim spomenutog predavanja bili su educirani i u smislu povećanja znanja o štetnosti ponašajnih ovisnosti te odolijevanju pritisku vršnjaka vezano za zlouporabu interneta, uz upozorenje na potencijalne opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu. Poseban naglasak stavljen je na korištenje društvenih mreža uz osvrt na prevenciju vršnjačkog nasilja. Prilikom predavanja učenicima je usmjerena pažnja da kao korisnici interneta mobilnih uređaja mogu biti izloženi vršnjačkom nasilju, odnosno nasilju na internetu „Cyberbullying“. Također, napomenuto im je da mogu biti izloženi potencijalno štetnim medijskim sadržajima, te da im može biti ugroženo i pravo na privatnost. Tom su prilikom učenicima na primjeren način obrazložene pojedine situacije u kojima je dijete izloženo napadu drugog djeteta ili grupe djece putem interneta ili mobilnog telefona gdje u većini slučajeva počinitelj nasilja i žrtve nasilja mogu biti maloljetnici.Cilj predavanja bio je skretanje pozornosti učenicima na dobre i loše strane korištenja mobitela i interneta, odnosno da je korištenje tehnologije i interneta poželjno i korisno, ali treba imati u vidu činjenicu da u virtualnom svijetu poštuju svoje sugovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih osoba i da u tom svijetu vrijede pravila iz stvarnog života.
 
Na kraju edukacije učenici su istaknuli poruku ''GŠČ ZA ŠKOLU BEZ NASILJA'' te su im podijeljeni edukativni letci Policijske uprave međimurske vezano uz prevenciju vršnjačkog nasilja, odnosno nasilje u obitelji i u školi, te dvojezični letak na hrvatskom i romskom jeziku ''Živim život bez nasilja'', kao i promotivni materijal (privjesak medvjedić s porukom-STOP NASILJU'' i krpica za brisanje naočala s porukom „NE ZATVARAJ OČI PRED NASILJEM") financirano sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.
 
Ujedno, predstavljena je i kampanja ''Postani policajac/policajka'' u 2024. godini, gdje su učenici upoznati da će se ista provoditi kroz Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te kroz program srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja, upisom učenika u treći razred srednje škole. U sklopu navedenog, pozvani su da prate stranice Policijske uprave međimurske kao i stranice Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' o objavi natječaja i uvjetima konkuriranja kampanje.
 
Podršku provođenju preventivnim edukacijama pružala je gradonačelnica Grada Čakovca gđa. Ljerka Cividini sa suradnicima, kao i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije gđa. Nives Kolarić-Strah sa suradnicima.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica