Preventivno-represivne aktivnosti Policijske uprave međimurske tijekom „Martinja 2021.“

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/alkohol, formula za nesreću.jpg

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica te radi povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama u Međimurskoj županiji, policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 5. do 15. studenoga 2021. godine provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti        

Foto: Ilustracija

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske evidentirana je ukupno 381 prometna nesreća, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 2,69%, kada je evidentirana 371 prometna nesreća. Od spomenutog broja prometnih nesreća, nažalost evidentirano je i šest prometnih nesreća s poginulim osobama, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja smanjenje od 14,29%, kada je evidentirano sedam prometnih nesreća s poginulim osobama.

U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, tijekom prvih deset mjeseci ove godine bilježimo povećanje teže ozlijeđenih osoba za 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je lakše ozlijeđenih sudionika manje za 5,64%.

Nadalje, u analiziranom razdoblju evidentirano je 256 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što u odnosu na prvih deset mjeseci 2020. godine predstavlja povećanje za 4,92%, kada je evidentirano 244 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bila je nepoštivanje prednosti prolaska u 90 prometnih nesreća, dok je utjecaj alkohola uzrok u 105 prometnih nesreća.

Promatrajući svojstvo sudionika od ukupno 381 prometne nesreće vozači osobnih automobila bili sudionici u 475 slučajeva, vozači teretnog automobila u 74 slučaja, vozači bicikla u 37 slučaja, vozači motocikla u 15 slučaja i vozači mopeda u 4 slučaja.
       
 
MARTINJE 2021.
 
U razdoblju od 5. do 15. studenoga 2021. godine, povodom predstojećeg narodnog običaja krštenja mošta – „Martinja" i očekivanog povećanja broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava međimurska svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. I ove godine očekuje se da će zasigurno jedan dio građana u ugostiteljskim objektima ili na privatnim druženjima konzumirati alkoholna pića, pa se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika pod utjecajem alkohola.  
 
U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na prometnicama Međimurske županije, policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 5. do 15. studenoga 2021. godine provodit će pojačane preventivno-represivne aktivnosti.
 
U noći s 6. na 7. studenoga od 18 do 2,00 sati u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom planirano je provođenje akcije "Alkohol", dok će tijekom vikenda koji prethodi "Martinju", na samo "Martinje" i vikend nakon, mobilni timovi provoditi represivne aktivnosti prema svim sudionicima koji grubo krše prometna pravila i propise.
 
Tijekom svih planiranih aktivnosti oštrica policijskog postupanja bit će usmjerena na pojačani nadzor provjere alkoholiziranosti vozača, nadzora brzine kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela (tzv. "četiri ubojice u prometu").
 
Ujedno, posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja mladih vozača i počinitelja prekršaja u povratu (recidivisti), odnosno suzbijanju najtežih prometnih prekršaja koji vrlo često dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.
 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkohol i tko će voziti,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li konzumirali alkoholna pića ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, niti jedan razlog nije opravdan. 

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte  OVDJE, a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem alkohola pročitajte OVDJE.
 
Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 
 
UPORABA SVJETALA U PROMETU I ZIMSKA OPREMA
 
Podsjećamo vozače motornih vozila da su u razdoblju od 1. studenoga ove godine do 31. ožujka sljedeće godine dužni i danju upaliti dnevna ili kratka svjetla, dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. Također, podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ujedno, biciklisti koji se kreću kolnikom tijekom noći, a danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom.
 
Kako su gume jedan od najvažnijih dijelova na vozilima, potrebno je u svakom godišnjem razdoblju imati odgovarajuće gume, pa tako podsjećamo da je u Republici Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.
 
U predstojećem razdoblju nepovoljnijih vremenskih uvjeta, svim sudionicima u prometu preporučujemo dodatan oprez, uz prilagođavanje brzine kretanja trenutnim uvjetima na cestama. Poseban oprez potreban je u uvjetima smanjene vidljivosti te kada su mokri i skliski kolnici. I naravno, ne upravljajte vozilima kada ste pod utjecajem alkohola.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila