Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika DANIJELA%20TURK%202019/Zimski%20uvjeti.jpg

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama nisu evidentirane prometne nesreće

Foto: Ilustracija
 
S obzirom na trenutne vremenske uvjete (niske temperature, snijeg i poledica) kolnici su izrazito skliski, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano. Značajno se produžava zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika namijenjen za kretanja vozila iz suprotnog smjera i do sudara s nadolazećim vozilima. Zbog takvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.
 
Zimska oprema
 
Vozače dodatno podsjećamo, kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN  121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Na području Međimurske županije prema spomenutoj Odluci zimska oprema na tzv. „zimskim dionicama javnih cesta“ obavezna je na dionici autoceste A-4, od graničnog prijelaza Goričan do mosta na rijeci Dravi te na državnim cestama DC-3 od graničnog prijelaza Goričan (granica s Mađarskom) preko Čakovca do Varaždina, DC-208 od graničnog prijelaza Trnovec (granica s R. Slovenijom) do Nedelišća (čvorište s DC-3) i DC-209 od graničnog prijelaza Mursko Središće preko Šenkovca do Čakovca (čvorište s DC-3).
 
Više o zimskim uvjetima na cestama i obavezama vozača, možete pročitati OVDJE.
 
vim sudionicima u cestovnom prometu želimo sigurnu vožnju te da sretno stignu na svoja odredišta.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila