Provedene aktivnosti II. komponente „ZDRAV ZA 5“

  • Slika FOTOGRAFIJE_shk/AA%20Nove/Ilustracije/Zdrav%20za%205%20(5).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U II. komponentu ulaze aktivnosti vezane na očuvanje te zaštitu okoliša i prirode.

Provedene aktivnosti u suradnji s Graditeljskom školom Čakovec
II. komponente „ZDRAV ZA 5“
 
Ravnateljstvo policije zajedno s partnerima, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, sukladno uočenim trendovima u Republici Hrvatskoj te problemskim prioritetima prepoznatim kao aktualnim i na europskoj razini je već 2012. godine iniciralo pokretanje zajedničkog preventivnog projekta pod nazivom „Zdrav za 5“. Projekt se od tada uspješno provodi na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na području Međimurske županije.
 
Ove školske godine projekt se provodi u Srednjoj školi Prelog, Tehničkoj školi Čakovec, Graditeljskoj školi Čakovec, Osnovnoj školi Nedelišće, I. osnovnoj školi Čakovec, Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec i Osnovnoj školi Belica.
 
Cilj zajedničkog projekta usmjerenog primarno prema djeci osnovnoškolskog uzrasta (VIII. razredi OŠ) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi srednjih škola) je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.
 
Projekt se sastoji od komponente I. u što kao i svake godine ulaze predavanja policije i Zavoda za javno zdravstvo, koja su u većini škola dovršena, dok u II. komponentu ulaze aktivnosti vezano na očuvanje i zaštitu okoliša i prirode. Te aktivnosti podrazumjevaju provedbu prigodnih manifestacija i aktivnosti kojima je cilj prevencija inkriminiranih ponašanja protiv okoliša i prirode te podizanje razine svijesti građana o važnosti zaštite i očuvanja zdrave životne sredine, odnosno  stvaranje uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih i to upravo kroz rad s njima i njihov neposredni doprinos u stvaranju takvog okruženja.
 
            U ponedjeljak, 15. travnja, u poslijepodnevnim satima, Graditeljska škola Čakovec aktivno se uključila u provođenje II. komponente projekta te tako vezano na očuvanje i zaštitu okoliša i prirode odradila niz aktivnosti kao što je tzv. ”Zelena čistka” i sadnja ukrasnog grmlja i drveća u dvorištu škole, čitanje literarnih radova te izložbeni dio u holu škole u kojem je doista svakome na prvi pogled jasno kako izgleda briga, a kako nebriga o vlastitom životnom okruženju i okolišu. 
 
            U opisane aktivnosti bili su uključeni profesori, kao i učenici-volonteri Graditeljske škole, od prvog do četvrtog razreda.
                       

Stranica