Rumunjska državljanka prosjačila u Čakovcu

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

Upozoravamo građane da se u posljednjih nekoliko dana na području Čakovca i Preloga pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te pritom predočuju lažne iskaznice

Foto: Ilustracija


Jučer, 8. studenoga nešto prije 10 sati u krugu Županijske bolnice u Čakovcu, 39-godišnja rumunjska državljanka od prolaznika tražila je novčanu milostinju. Pritom je lažno navodila kako prikuplja donacije za "Nacionalnu udrugu za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu". Policijski službenici od rumunjske državljanke oduzeli su protupravno prikupljeni novac.
 
Zbog prosjačenja te time počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, okrivljena je kažnjena novčanom kaznom te joj izrečena mjere opreza zabrane posjećivanja područja grada Čakovca.

Upozoravamo građane da se u posljednjih nekoliko dana na području Čakovca i Preloga pojavljuju osobe koje prikupljaju donacije za razne udruge osoba s invaliditetom te pritom predočuju lažne iskaznice.
 
Naglašavamo, kako su lažna prikupljanja donacija izvrstan paravan za činjenje kaznenih djela protiv imovine. Tako je na području Čakovca početkom rujna ove godine nepoznati mlađi muškarac prišao 21-godišnjakinji, predstavljajući se kao gluha osoba te pritom tražeći novčanu donaciju. Nakon što mu je oštećena predala manji novčani iznos, iskoristio je prigodu te joj iz novčanika ukrao nekoliko stotina eura. Također, slični slučajevi prikupljanja lažnih donacija i pritom činjenja kaznenih djela, evidentirani su i na području grada Varaždina te okolnim županijama.
 

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon