Šenkovec - provala u obiteljsku kuću

Slika 192 - FOTOGRAFIJE/PROVALA KUCA 6.jpg

Jučer, 21. prosinca u prijepodnevnim satima u Šenkovcu, Ulici Augusta Šenoe, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, odakle je ukrao razni nakit i novac. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Foto: Ilustracija

Jučer, 21. prosinca u prijepodnevnim satima u Šenkovcu, Ulici Augusta Šenoe, nepoznati  počinitelj  provalio  je  u  obiteljsku  kuću, odakle je ukrao razni nakit i novac. Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

Savjeti građanima:

Blagdani, kao i vrijeme odlaska na godišnje odmore, vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Razvijanjem samozaštitne kulture, krađe i provale mogu se smanjiti, pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:

  • potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
  • sigurnost kreće od ulaznih vrata. Uvijek, pa čak kada i nakratko napuštate prostorije stana ili kuće, obavezno zaključajte vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom: "Trebate li  pomoć?" i sl.. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, registarsku oznaku vozila i sl..
  • popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl.) te  zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ako za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
  • ako ste oštećeni kaznenim djelom, po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno, kako ne bi uništavali tragove. Odmah izvijestite policiju, telefonskim pozivom na broj 192.

Za podrobnije savjete o zaštiti vašeg doma možete se obratiti upitom na e-mail: medjimurska@policija.hr ili ih potražiti na internetskoj stranici Policijske uprave međimurske, poveznici - http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=125719, a na vaš zahtjev policijski službenici izaći će na teren i savjetovati vas o mogućnostima tehničke ili mehaničke zaštite u privatnim ili poslovnim objektima.



Stranica