Sezona grijanja - provjerite dimnjake i protočne bojlere

Slika Fotografije/Opcenite fotografije/Razno/bojler.jpg

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.

Foto: Ilustracija

 

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.

 

 

 Zbog toga savjetujemo vam sljedeće:

  • ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
  • prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
  • očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
  • provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
  • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.

 

Obavezno pozovite dimnjačara:

  • ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',
  • kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
  • ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,   
  • ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

 

Samo ispravno izveden sistem grijanja je onaj kojime se može koristiti na siguran i pouzdan način.



Stranica